Читај ми!

Сукоб у Нагорно-Карабаху: САД оптужују Турску да долива уље на ватру

Оружани сукоби око Нагорно-Карабаха не престају, упркос одговореном примирју потипсаним у Москви још прошле недеље. САД оптужују да Турску за погоршање ситуације.

Најтежи сукоби на јужном Кавказу од када су Јерменија и Азербејџан ратовали због енклаве деведесетих година трају веће недељама а све што дуже борбе буду трајале Нагорно Карабах је ближи хуманитарној катастрофи, посебно ако директно буду увукле Русију и Турску.

Јерменски медији поново тврде да престоница непризнате Републике Арцах, Степенакерт, поново гранатирана. 

Амерички државни секретар Мајк Помпео окривио је Турску за распиривање ватре наоружавањем азербејџанске војске.

Помпео је рекао да је Турска допринела погоршању ситуације, позвавши на дипломатско решење, уместо, како је истакао, да "треће земље уступају своју ватрену моћ у региону који је већ постао буре барута".

Азербејџанско министарство спољних послова рекло је да коментари Помпеа нису у складу са званичним изјавама владе САД о сукобу. "Ове примедбе такође не одговарају статусу Сједињених Држава као једног од копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а". наводи се у саопштењу.

Са друге стране, новинска агенција РИА Новости известила је да је руска морнарица започела планиране војне вежбе на Каспијском мору.

У петак је било додатних знакова да се прекид ватре уз посредство Русије договорено прошле суботе да се дозволи размена заробљеника и тела убијених, готово уништено. Јерменија и Азербејџан по кo зна који пут оптужиле су једна другу за покретање напада тврдећи да остварују премоћ на фронту.

Званичник јерменског министарства одбране Артсрун Ховханисјан рекао је да је Азербејџан извео артиљеријско бомбардовање Нагорно-Карабаха са севера, "уз потпуно занемаривање хуманитарног примирја".

Додао је да су азербејџанске снаге одбијене и претрпеле значајне губитке.

Азербејџанско министарство одбране саопштило је да су снаге непризнатог Нагорно-Карабаха биле присиљене да се повуку, а азербејџанске снаге задржале предност на линији разграничења.

Баку је такође оптужио Јереван за ракетни напад на град у аутономној покрајини Нахчиван, која припада Азербејџану, али је окружена Јерменијом и Ираном. Јереван је то негирао.

Министарство одбране Нагорно-Карабаха известило је о још 29 војних жртава, што је довело до 633 броја убијених војника од избијања борби 27. септембра. Омбудсман региона рекао је да је цивилних жртава сада укупно 34.

Азербејџан са, друге стране, засад не открива своје војне губитке. Азербејџанско тужилаштво саопштило је да је убијено 47, а рањено 222 цивила.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије