Читај ми!

Тајна вежба у Немачкој: мала проба нуклеарног рата

На западу Немачке у тајности се одвија војна вежба за случај атомског сукоба. На другом месту се вежба одбрана нуклеарног арсенала. Могућност атомског рата није била већа од краја Хладног рата.

Најава из немачке армије није звучала спектакуларно. На интернет страници Бундесвера је само саопштено да ће до овог четвртка (15. октобар) италијанске ваздухопловне снаге бити угошћене у Нервениху, војној бази – аеродрому на крајњем западу Немачке. Ваздушни саобраћај ће бити појачан, саопштио је Бундесвер.

Међутим, како сазнаје агенција ДПА, у питању је велика војна вежба припремљена у тајности. У маневру названом "Стабилно подне" (Steadfest Noon) већ неколико дана немачка војска са партнерима из НАТО-а увежбава, између осталог, употребу бомбардера који, у случају рата, могу бити опремљени атомским наоружањем.

Осим немачке и италијанске војске, у вежби наводно учествују и трупе из Холандије и Белгије.

Јавна тајна: америчке бомбе у Немачкој

База Нервених важи за алтернативно прибежиште тактичких нуклеарних бомби типа Б-61.

Јавна је тајна да је ово америчко оружје смештено нешто јужније, у бази Бихел.

Стручњаци процењују да је тамо између 15 и 20 америчких нуклеарних бомби, премда је немачки парламент још пре десетак година тражио да се то оружје повуче из Немачке.

Американци наводно имају око 150 нуклеарних бојевих глава на територији Европе. Осим Немачке, оне су и у Холандији, Белгији, Италији и Турској.

Тренутно се одржава и вежба у Бихелу, где се тренира за случај да тамошњу флоту треба заштитити од напада.

Вежба се употреба софистицираног противваздухопловног система "Патриот" на тешком терену.

Према стратегији НАТО-а, немачки Бундесвер мора да има спремне тактичне бомбардере који би, у случају атомског рата, носили америчке бомбе. За те потребе се још могу користити авиони типа "торнадо", мада је немачка авијација, како је писао Дојче веле, већ дуже време у потрази за модернијим бомбардером.

Премда званичници нису ни најавили вежбу у Нервениху, војни аналитичари верују да се увежбава изношење нуклеарних бомби из подземних складишта и њихова монтажа на авионе. Летови се, међутим, не обављају са атомским бомбама.

Већа могућност атомског рата?

Стручњаци процењују да су шансе за атомске сукобе и даље веома мале, али највеће од краја Хладног рата.

Један од разлога је окончање уговора Сједињених Држава и Русије о ограничавању ракетних система средњег домета.

САД су прошле године једнострано напустиле уговор, тврдећи да Русија већ годинама крши одредбе развојем ракетног система 9М729.

Американци сада раде на развоју сопственог ракетног система који би био противан ранијем уговору.

Почетком фебруара идуће године истиче и последњи велики уговор о ограничењу арсенала. Ради се о уговору "Њу старт" који ограничава број нуклеарних бојевих глава које смеју да поседују САД и Русија на по 1.550, а број носача на 800.

Тренутно се преговара о продужетку уговора, али са малим изгледима на успех.

Вашингтон од почетка преговора покушава да у договор укључи и Кину, као новију нуклеарну силу, али Пекинг одбија разговоре о свом наоружању.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво