Читај ми!

Председник Киргистана поднео оставку

Председник Киргистана Соронбај Женбеков поднео је оставку, пренела је његова прес-служба. Овлашћења председника су аутоматски пребачена на председника скупштине Каната Исајева, кажу извори из Парламента. У међувремену, демонстранти у Бишкеку траже распуштање парламента.

Женбеков је изјавио да се не држи власти по сваку цену, преноси Тас.

"Не желим да уђем у историју Киргистана као председник који је проливао крв и пуцао на сопствене грађане. Из тог разлога сам донео одлуку да дам оставку", рекао је председник у изјави постављеној на његовој веб-страници.

Овлашћења председника Киргистана су аутоматски пребачена на председника парламента Каната Исајева, кажу извори из парламента.

Према речима запосленог, уколико председник скупштине такође одступи са позиције, председничка овлашћења биће препуштена премијеру.

Садашњи сазив парламента Киргистана остаће на функцији до 15. октобра текуће године.

На улицама Бишкека демонстранти траже распуштање парламента.

Немири у Киргистану избили су после саопштавања резултата парламентарних избора, одржаних 4. октобра, када се у центру Бишкека окупило се на хиљаде незадовољних људи који су провалили у зграду Владе и Парламента и сукобили се с полицијом.

Председник Киргистана је оптужен да је учествовао у намештању резултата парламентарних избора, за куповину гласова и застрашивање бирача.

Централна изборна комисија је поништила резултате избора после насилних демонстрација, а два дана након тога Женбеков је прогласио ванредно стање у престоници и наредио војсци да уведе ред.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара