Читај ми!

Рат у Нагорно-Карабаху – нови напад на Степанакерт, Азери тврде да су освојили Џабрајил

Једанаестог дана сукоба у Нагорно-Карабаху настављене су борбе на свим фронтовима као и међусобне оптужбе за нападе на цивилне објекте.

Француска оптужила Турску за војно уплитање у Нагорно-Kарабаху

Француски министар спољних послова Жан Ив Ледријан оптужио је Турску да се "војно умешала" на страни Азербејџана у Нагорно-Kарабаху.

"Нови аспект овог сукоба је војно уплитање Турске што би могло да испровоцира интернационализацију сукоба", упозорио је Ледријан у свом експозеу пред посланицима Националне скупштине.

Недавно је и француски председник Емануел Макрон оптужио Турску да је "прешла црвену линију", јер је у Нагорно-Kарабах послала "сиријске џихадисте".

 

Алијев: Не смемо дозволити да се сукоб прелије преко граница

Не сме се дозволити да се сукоб у Нагорно-Kарабаху прелије преко граница Јерменије и Азербејџана, рекао је председник Азербејџана Илхам Алијев.

"Упркос артиљеријским гранатирањима са јерменске територије, ми не вршимо никакве ударе на Јерменију, нити се пребацујемо на њену територију иако имамо могућности за то", рекао је Алијев.

Нагласио је да Јерменија покушава да укључи европске земље и Организацију уговора о колективној безбедности у спор око Нагорно-Kарабаха.

С друге стране председник Азербејџана поручује да је покушај Јерменије да интернационализује сукоб недопустив.

Иран: Сукоб у Нагорно-Kарабаху би могао да се прошири на регион

Сукоб у Нагорно-Kарабаху могао би да ескалира и прерасте у регионални рат, упозорава званични Техеран.

Ирански председник Хасан Рохани изразио је наду да ће се након вишедневних окршаја на то подручје вратити стабилност, али је и упозорио да је "потпуно неприхватљиво" да гранате и ракете грешком доспевају на иранску територију.

Роханијево упозорење уследило је након извештаја да су минобацачке гранате из Азербејџана грешком погађале погранична села у Ирану.

"Приоритет Ирана је безбеднст наших градова и села", поручио је председник Ирана.

Напуштени артиљеријски положаји

Јереван: Уништено складиште оружаних снага Азербејџана

Министарство одбране Јерменије саопштло је да су јерменске снаге уништиле складишта горива Оружаних снага Азербејџана, а да је у гранатирању погођена и касарна у којој је било доста азербејџанских војника.

"Kао резултат сјајно изведених акција Армије одбране Kарабаха, уништено је још једно складиште нафтних деривата од виталног значаја за азербејџанску војску", објавила је портпарол јерменског Министарства одбране Шушан Степањан, уз видео снимак уништења складишта.

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан је на свом Фејсбуку објавио да се поред уништеног складишта налазила касарна са азербејџанским војницима.

Према његовим речима, војска Kарабаха је гранатирала складиште горива услед чега је уништена и касарна.

"У касарни има 200 жртава", тврди у објави Ованисјан.

Раније је било објављено да је војска Kарабаха ракетним и артиљеријским ударима ликвидирала два велика непријатељска складишта горива и мазива. Борбе у зони сукоба у Kарабаху трају од 27. септембра.

Нереално да Турска посредује у сукобу

Идеја да се Турска позове као посредник да помогне у решавању сукоба око Нагорно-Kарабаха је нереална, рекао је медијима председник Јерменије Армен Саркисијан.

"Турска не може бити посредник у преговорима, јер је страна у сукобу. Није поуздана. Турска и њене империјалне амбиције стварају непремостиве проблеме у решавању питања Kарабаха. Што је више актера укључено у преговоре, то их је теже одржати", рекао је Саркисијан, додајући да ниједна платформа није боља од Минске групе.

Саркисијан је рекао да ће његова земља подржати сваку иницијативу која би могла довести до прекида ватре, укључујући посету законодавца из земаља које копредседавају Минском групом главном граду непризнате републике Нагорно-Kарабах.

Већина становника Степанакерта остала у граду

Између 50 и 60 одсто цивилне популације Степанакерта остало је у граду упркос жестоком азербејџанском бомбардовању, изјавио је заменик градоначелника Сурен Тамразјан.

"50-60 одсто становника Степанакерта остало је у граду. Неки од мирних становника из других области Арцаха, такође, су се склонили у главном граду", рекао је он и додао да су се из града углавном евакуисале породице са децом и старији људи, пренео је Јерменпрес.

Према његовим речима, цивилно становништво града се сада налази у потпуно опремљеним склоништима, а градска скупштина их снабдева потребном стварима.

"Грађанима пружамо углавном храну, ћебад, топлу одећу и друге неопходне ствари. Трудимо се да им обезбедимо резерве хране за један, два или три дана ођедном", додао је Тамразјан.

Пашињан: Компромис потребан за решење сваког сукоба

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је данас да је компромис потребан за разрешење сваког конфликта, па тако и у Нагорно-Карабаху, преноси Тас.

"Компромис је потребан у сваком сукобу, уколико стварно желимо да решимо тај сукоб. Јерменска страна је увек била спремна на компромис. Уколико је Азербејџан спреман на компромис, то ће променити ситуацију", рекао је Пашињан за руску државну телевизију.

(Танјуг)

Погинуло још 40 бораца војске непризнатог Арцаха

Министарство одбране непризнатих власти Нагорно-Карабаха саопштило је да је забележило још 40 жртава међу својом војском, чиме је број погинулих порастао на 320 откако је 27. септембра почео сукоб са азербејџанским снагама.

(Ројтерс)

Азербејџан негира да користи забрањену муницију

Војска Азербејџана не користи забрањену муницију у сукобима на подручју Нагорно-Kарабаха, изјавио је шеф Одељења за међународну војну сарадњу азербејџанског Министарства одбране, Гусеин Махмудов.

"Одговорам сасвим јасно: не користимо забрањено наоружање", рекао је Махмудов за Тас одговарајући на питање да ли су касетне бомбе или друге забрањене врсте оружја користе у операцијама у Нагорно-Kарабаху.

У међувремену, азербејџанско Министарство одбране саопштило је и да је у подручју сукоба од почетка војне конфронтације елиминисан велики број јерменских снага, војне опреме и наоружања, укључујући и један лансир ракетног система С-300.

(Танјуг)

Путин: Борба око Нагорно-Карабаха је трагедија

Руски председник Владимир Путин поново је позвао на обустављање непријатељстава у региону Нагорно-Карабах, описавши борбу између јерменских и азербејџанских снага као трагедију.

Путин је рекао да је Москва дубоко забринута због развоја догађаја у тој кавкаској енклави.

"Надамо се да ће се овај сукоб завршити у врло блиској будућности", додао је Путин.

(Ројтерс

Азербејџанско тужилаштво: Двадесет осам цивила убијено у гранатирању

Од 27. септембра у гранатирању азербејџанских насеља погинуло је 28, а рањена 144 цивила, саопштила је прес-служба Државног тужлаштва Азербејџана.

Поред тога, оштећено је 66 цивилних oбјеката и 427 кућа.

(525.аz)

Јереван: Азербејџанска војска напушта Џабрајил

Јерменско Министартво одбране тврди да је уништено велико складишете нафте и да азербејџанске трупе напуштају Џабрајил који је, како је Баку претходно саопштио, освојен.

Баку тврди да Јермени гранатирају села на територији Азербејџана

Министарство одбране Азербејџана саопштило је данас да је јерменска војска гранатирала шест њихових села око Нагорно-Kарабаха.

"Гранатирају нас, али им узвраћамо у одговарајућој мери", наводи се у саопштењу.

(Танјуг)

Рохани: Рат око Нагорно-Kарабаха не сме да постане регионални

Ирански председник Хасан Рохани упозорио је на опасност да би сукоб Азербејџана и Јерменије могао да прерасте у регионални рат.

"Морамо да пазимо да рат између Јерменије и Азербејџана не постане регионални рат. Мир је основа нашег рада. Надамо се да ће се повратити стабилност у региону на миран начин", рекао је Рохани, преноси Ројтерс.

Такође је додао да Иран неће дозволити државама да "шаљу терористе" на границе Ирана под разним изговорима.

(Танјуг)

Министарство одбране непризнате Републике Арцах саопштило је да је у борбама погинуло још 40 припадика снага те непризнате државе, укупно 280 од избијања сукоба 27. септембра, пренео је Интерфакс.

У саопштењу се наводи да је током ноћи и јутра у борби уништен велики број оклопних возила, артиљерије и другог наоружања азербејџанске војске, као и да је страдало више десетина војника. 

Јерменски медији наводе да је азербејџанска ариљерија поново гранатирала престоницу непризнате Републике Арцаха, Степанакерт, у којем је погођена једна двоспратница, али да није било људских жртава.

С друге стране, Министарство одбране Азербејџана објавило је снимак војника армије те земље како лепе и каче државне заставе у Џабрајилу у Нагорно-Карабаху.

Вожњом аутомобила у колони, ослобађање Џабрајила прославило се у азебејџанској престоници Бакуу.

Пашињан: Наставак геноцида над Јерменима

Премијер Јерменије Никол Пашињан каже да акције Турске и Азербејџана личе на "терористички напад" на Нагорно-Kарабах и да је то наставак геноцида над Јерменима.

"Суочавамо се са азерско-турским међународним терористичким нападом", рекао је Пашињан за Скај њуз и додао да "за њега нема сумње да је то политика континуитета геноцида над Јеременима и политика поновног успостављања Турског царства".

Подсетио је убијено више од милион Јермена у време Османског царства, од 1915. до 1923. године.

На дипломатском нивоу настављају се апели за прекид ватре и повратак за преговарачки сто, којем су се придружиле Велика Британија и Канада.

Председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Џорџ Церетели осудио је наставак крвопролића у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, као и изван линије контакта, и позвао на прекид непријатељстава у интересу цивила.

Церетели је потврдио своју преданост преговорима ка мирном решењу сукоба у складу са принципима и опредељењима ОЕБС-а.

Техеран сматра да би Јерменија требало да врати Нагорно-Карабах Азербејџану, али да то не треба да се реши војном акцијом, изјавио је виши саветник иранског врховног вође Ајатолаха Али Хамнеија, Али Акбар Велајати.

"Ту територију окупирала је друга држава. Желимо да Јерменија врати окупирану територију Азербејџана, али не војним већ политичким решењем. Ми се противимо непријатељствима", рекао је Велајати, а преноси Тас позивајући се на иранску агенцију ИСНА.