Читај ми!

Немачка влада: И нове анализе потврдиле тровање Наваљног новичоком

Немачка влада саопштила је да су резултати анализа из две референтне лабораторије потврдили да је Алексеј Наваљни, руски опозициони лидер, био жртва напада хемијским нервним отровом из новичок групе.

Портпарол немачке владе Штефен Зајберт саопштио је да је влада замолила Организацију за забрањено хемијско наоружање за техничку помоћ у анализи узорака Алексеја Наваљног и да су данас стигли резултати анализе из две референтне лабораторије.

"Резултати се слажу са резултатима које су већ урадиле специјалне лабораторије у Немачкој, Француској и Шведској. Тиме је поново јасно доказано да је Наваљни био жртва напада хемијским нервним борбеним средством новичок групе. Та супстанца од стране Организације за забрану хемијског наоружања до сада није званично уврштена у њихову листу", објаснио је Зајберт.

Влада тренутно анализира детаљан стручни извештај анализе, а код планираног прослеђивања или објаве кључну улогу имаће процена ризика пролиферације.

Зајберт је подвукао да не сме знање о опасној супстанци доспети у погрешне руке. "Свака употреба хемијског наоружања представља значајни преступ који не сме остати без последица", поручио је портпарол немачке владе.

Немачка влада поновила је и захтев Русији да се изјасни о овим догађајима. О будућим корацима ће наредних дана Извршни савет Организације за забрањено хемијско оружје са кругом ЕУ партнера разменити информације. Свака употреба хемијског наоружања представља значајни преступ који не сме остати без последица, поручио је Зајберт.

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни је у првом појављивању након изласка из берлинске болнице изјавио је да верује да су га руске обавештајне службе отровале нервним агенсом "новичоком" јер су га власти виделе као претњу уочи парламентарних избора следеће године. 

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије