УН позвале на истрагу због убиства јужнокорејског званичника

Kанцеларија УН за људска права у Јужној Kореји позвала је на спровођење независне истраге о убиству званичника Министарства за океане и рибарство рибарство Ли Де Џуна које су починиле севернокорејске трупе, а након што је породица преминулог тражила интервенцију УН, преноси Ројтерс.

У саопштењу објављеном на Твитеру, Kанцеларија УН за људска права у Сеулу је написала да су Северна и Јужна Kореја у обавези да спроведу "брзу, непристрасну и ефикасну истрагу" и да резултате истраге учине доступним јавности, али није споменула да ће УН учествовати у томе.

Kанцеларија је такође саопштила да би Северна Kореја заједно са својим суседом на југу требало да врати посмртне остатке преминулог званичника.

Влада Јужне Kореје је саопштила да њихова истрага сугерише да је Ли желео да пребегне у Северну Kореју, али његова породица то негира. 

Лијев брат тврди да он жели да разоткрије "зверства" Северне Kореје и да тражи "поштену и објективну" истрагу од стране УН.

Званичник из јужнокорејског Министарства за океане и рибарство Ли Де-џун је прошлог месеца пронађен у водама Северне Kореје 36 сати након што је проглашен несталим.

Министарство Јужне Kореје тврди да су га севернокорејски војници убили ватреним оружнем, а затим полили бензином и запалили.

Пјонгјанг није коментарисао те наводе.

Сеул наводи да је њихов званичник био на патролном броду 10 километара од границе са Севером када је нестао. 

У саопштењу министарства се наводи да је 47-годишњак у чамцу оставио ципеле и да изгледа да је обукао прслук за спасавање.

Тврди се да су га севернокорејски војници касније пронашли и испитали и да је високи званичник те земље наредио његову егзекуцију.

Представник јужнокорејског министарства одбране рекао је да су војници са гас маскама затим запалили тело, додајући да се верује да је то мера против коронавируса.

Северна Kореја је пооштрила контролу на границама како би спречила да коронавирус уђе у земљу и верује се да то подразумева и дозволу за убиство.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи