Шест америчких председника који су били озбиљно болесни током боравка у Белој кући

Неколико америчких председника, од конца Првог светског рата, имало је озбиљније здравствене проблеме током мандата у Белој кући. Најтеже је, како се чини, био болестан Вудро Вилсон, док је здравствено стање Џона Кенедија било добро чувана тајна.

Вилсонов мождани удар

Вудро Вилсон преживео снажан мождани удар 1919. године, када је промовисао формирање Лиге нација и домете Версајског мира. Мождани удар је оставио озбиљне последице по Вилсоново здравље, али је остао на месту председника упркос чињеници да није могао да ваљано комуницира са околином. Остао је на функцији до истека мандата захваљујући супрузи, Идит која је пуне две године преносила поруке члановима кабинета.

Рузвелтов полио

Амерички лекари су 1921. године открили да има полио. Тада је имао 39 година, али је упркос чињеници да је тешко могао самостално да се усправи или хода, успео да остане на челу Беле куће 12 година. Током председниковања, никада нису у потпуности објављивани детаљи о његовој болести. Када је био сам, користио је инвалидска колица, али је избегавао да употребљава помагала када се појављивао у јавности.

Ајзенхауерове болести

Три озбиљне здравствене кризе обележиле су Ајзенхауерове године у Вашингтону. Неколико седмица провео је у болници после срчаног удара 1955. године. а годину дана касније оперисан је због Кронове болести. На концу, крајем 1957. године преживео је блажи мождани удар, због којег неко време није могао да говори. У потпуности се здравствено опоравио и други мандат је прегурао без озбиљнијих проблема.

Тајне Џона Фицџералда Кенедија

Гро појединости о здравственом стању Џона Кенедија сакривано је од очију јавности током његовог боравка у Белој кући. После погибије у Даласу 1963. године, у Америци је покренута расправа да ли су лекови које је употребљавао утицали на доношење политичких одлука. Та расправа у извесној мери траје и данас. Пре двадесетак година, објављено је да је Кенеди патио од дегенеративне болести костију, као и да је употребљавао снажне лекове против болова у леђима. Током две и по године, колико је провео на месту председника САД, у болници је боравио девет пута. Та информација се, у то време, сматрала тајном.

Покушај убиства Роналда Регана

Избор некадашњег глумца на место председника САД покренуо је, својевремено, низ расправа о томе да ли је уопште способан да обавља функцију шефа Беле куће. Изабран је када је имао 69 година, што га је учинило најстаријим председником који је преузео дужност. Пуних осам дана на месту шефа Беле куће био је његов заменик, старији Џорџ Буш, пошто је Реган био на операцији.

Био је рањен у марту 1981. године, када је на њега пуцао Џон Хикни. Реган је наводно био у веома тешком стању када је пребачен у болницу, пошто му је метак након што је прошао кроз леву подлактицу, поломио ребро и оштетио плућа. Током Регановог боравка у болници, председничка овлаштења нису пребачена на старијег Буша.

Буш повраћао у Јапану

Старији Џорџ Буш озбиљно је забринуо нацију када је 1992. године накратко изгубио свест и почео да повраћа током посете Јапану. Бела кућа је, касније, у више наврата убеђивала јавност да је председник имао стомачни вирус, те да није имао никакве друге потешкоће.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се