Прва предизборна дебата Трампа и Бајдена - утисак важнији од тема

Пре два дана је одржана прва предизборна дебата на изборима у САД. Саговорници РТС-а су оценили да изборе неће одлучити теме, већ то колико ће бирача одустати од тога да изађу на изборе.

Колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић је рекла да је током прве дебате пратила да ли ће Бајден бити дезоријентисан и да ли ће направити гаф који ће га направити као старца који не би могао да води земљу.

"Пошто се то није десило, мислим да је прва рунда била за њега, да је он више добио него што је изгубио и да је добро искористио ово време, јер се ниједном није заплео и ништа погрешно није рекао", навела је Смајловићева током гостовања у емисији Четвртком у 9 на РТС-у.

Додала је да је Бајден био одлучан када је Трамп покушао да га уздрма и да ју је пријатно изненадио у смислу да није показао да је онакав каквим га Трамп описује - "Поспани Џо".

Љиљана Смајловић је нагласила да смо навикли да Трамп руши све табуе и да каже како крши сва правила.

Уредник сајта о председничким изборима у САД и асистент на Факултету политичких наука Милан Крстић истакао је да би требало имати на уму да учинци дебате најчешће нису велики.

"Било је само неколико историјских примера у којима су дебате дале моменталне утицаје на то колико грађана подржава ког кандидата. Рецимо, 1976. године када је подршка Картеру након прве дебате са Фордом опала са 57 на 51 посто", рекао је Крстић.

"Три одсто популације поправило мишљење о Бајдену" 

Када је реч о дебати Трампа и Бајдена, Крстић је указао на податке агенције Ипсос која је у сарадњи са једним америчким сајтом радила истраживање. Према тим подацима је око три процента укупне популације поправило своје мишљење о Бајдену.

"Овде је битка за неопредељене бираче и делује да је Бајден у тој бици боље прошао", казао је Крстић.

Додао је да су аргументи у последњој дебати изостали и да је важније било видети ко се како поставио.

"Џозеф Бајден је оставио утисак некога ко је стамен или ко је довољно прибран да води једну озбиљну дебату на озбиљне теме и ко ни у једном тренутку не одаје утисак сенилног старца како га представља Доналд Трамп, који је лествицу у овој дебати поставио превисоко", казао је Крстић.

Истакао је како је Бајден користио одређене трикове, попут директног обраћања у камеру и тиме је покушавао да пошаље поруку емпатије са грађанима чији су чланови породице преминули од коронавируса.

Љиљана Смајловић је рекла да се ни Бајден у дебати није понашао онако како се представља у кампањи.

"Он у кампањи нама каже вратићемо ону стару Америку. Он је човек носталгије за тим како је пре Трампа све дивно било, јер је Трамп акцидент. Није Трамп њему рекао ни да је кловн, ни да је лажов. Није му рекао 'stop yapping, man'. То је све уличарски жаргон. То нисмо навикли од Бајдена", казала је Смајловићева.

"Бирачи ће се запитати у чему је разлика између двојице кандидата" 

Додала је како је видела да неки чланови Демократске странке да ће такво понашање Бајдена неке бираче подстаћи да се упитају у чему је разлика између двојице кандидата. Навела је да су Американци очајни јер нису предвидели такав ниво политичке културе.

"Пре се седело и говорило у рукавицама, ко је мало вештији и сви су се такмичили у томе да се држе неког нивоа и идеала. Онда је дошао Трамп и рекао, ма какав ваш ниво, сад ћете да видите шта ћу да урадим са вашим нивоом и победио", казала је Смајловићева.

Колумнисткиња Недељника је оценила да се избори неће добити на темама.

"Ако Трамп добије електорске гласове, ја мислим да ће две ствари бити - једна, тај страх од насиља и расних немира и страх од грађанског рата. Ми читамо како се људи наоружавају и то не само што купују оружје. Оружје купују за 90 одсто више него пре, него је нестало муниције", казала је Смајловићева и нагласила како је у земљи страшна напетост

Милан Крстић је навео да је у великом броју државама промењен закон у вези са гласањем поштом због епидемије коронавируса и да ће велики број грађана и гласати поштом.

"Америчка поштанска служба није баш најбоља на свету и то је једна од ствари због које је Трамп и критиковао пошту и вероватно је то један од његових адута где би могао да оспорава резултате избора. Ја искрено мислим да, иако он даје сигнале да ће оспорити резултате избора, неће имати подршку своје партије за такав потез јер би то заиста био удар на један од темеља америчке демократије, а то је поверење у изборни процес", казао је Крстић.

Додао је Трамп пропустио да осуди и десничарске екстремисте и да је сву пажњу усмерио на левичарске, на Антифу и остале организације.

"Када се осуди Антифа, то није порука која прија само ултрадесничарима, та порука прија и неким конзервативно оријентисаним грађанима који у Антифи виде неку врсту анархистичке групације, тако да је то порука која је упућена и његовој бази. Пропуштање да се осуде екстремни десничари је покушај да се максимизује број грађана који ће на десници подржати Доналда Трампа", истакао је Милан Крстић.

"Трампова главна база су полиција и војска" 

Љиљана Смајловић је навела да Трамп не може да осуди полицијско насиље, јер су његова главна база полиција и војска.

"Он не може да осуди десницу, зато што је то његова база. Он је човек који је са мањином гласова успео да постане председник. Он ту мањину не сме да антагонизира", казала је Смајловићева.

Додала је да Трамп говори само оне ствари које ће да мотивишу његове бираче да изађу на изборе и да настоји да се представи као кандидат реда и мира.

"У Америци су сада сви отишли даље од центра да би привукли што више бирача. Мени је стварно депласирано кад кажу то да Трамп није осудио нешто и да није покушао да помири нацију. Није његов циљ да помири нацију. Његов једини начин да поново постане председник, а то му је успело 2016, је да још више разбесни нацију", казала је Љиљана Смајловић.

Милан Крстић је навео да је Доналд Трамп успео да победи у одређеним државама због тога што је обећао да ће обновити индустрију у крајеве из којих су се фабрике, као последица трговинских споразума, преселиле у Кину и друге земље.

"Трамп би са лакоћом победио да се није појавила пандемија" 

Љиљана Смајловић је оценила да би Трамп са лакоћом могао да добије изборе да се није појавила пандемија коронавируса, али и напоменула је да је у САД трећина нације уверена да је њихов центар за заразне болести претеривао са проценама како би Трампа довео у политичку непријатност.

Крстић је напоменуо да је економија Америке кренула да се опоравља и да је то један од Трампових адута.

"Опоравак иде нешто брже него што се мислило, незапосленост се смањује. Међутим, темпо опоравка није такав да би он, на карти огромног економског успеха који је имао уз фактор среће, али и мере које је доносио, могао да профитира на изборима", казао је Крстић и истакао да би Трамп дефинитивно могао да победи, само да није било ковид кризе.

Додао је да би именовање новог судије Врховног суда могло да значи да би Републиканци покушали да судским путем промене закон о здравственој заштити који је донесен за време мандата Барака Обаме.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво