Папа одбио да се састане са Помпеом

Из Ватикана је речено да је одбијен захтев америчког државног секретара Мајка Помпеа за аудијенцију код папе Фрање уз оптужбе на рачун Помпеа како покушава да католичку цркву увуче у америчке председничке изборе осуђујући односе Ватикана са Kином.

Двојица главних дипломата у Ватикану, државни секретар и кардинал Пјетро Паролин и надбискуп Пол Галагер, навели су да је папа Фрања одбацио захтев Мајка Помпеа за аудијенцију, јер не жели да се састаје са политичарима уочи избора, пренео је Ројтерс.

"Да, затражио је. Али, папа је већ јасно рекао да не прима политичаре у време избора. То је разлог", објаснио је Паролин.

Примедбе дипломата у Ватикану уследиле су након што је Помпео у чланку и низу објава на Твитеру оптужио цркву да је угрозила свој "морални ауторитет" обновом споразума о именовању бискупа са Kином.

Помпео, који је данас боравио у Риму, а у четвртак би требало да се састане с ватиканским званичницима, поновно је осудио Kину на конференцији о верским слободама у организацији америчке амбасаде.