Премијер Јерменије: За сукоб у Нагорно Карабаху нема војног решења

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да преговори о Нагорно Карабаху треба да се наставе са тачке са које су почели, у формату Минске групе, али да пре свега треба зауставити насиље.

Никол Пашињан је синоћ за телевизију Росија 1 изјавио да за конфликт у Нагорно Карабаху нема војног решења.

Пашињан сматра да би за спор око те територије, која је 1990-их година прогласила независност од Азербејџана и у којој су Јермени већински народ, решење требало тражити преговорима под окриљем копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а.

Међутим, додао је да је за такве преговоре потребна "одговарајућа атмосфера", преноси јерменска новинска агенција Армен прес.

"Што се нас тиче, преговори треба да се наставе са тачке са које су почели. То је формат копредседавајућих Минске групе", рекао је Пашињан, али је додао да је о преговорима тешко говорити у тренутку када су у току војне операције.

Зато пре свега треба зауставити насиље, поручио је Пашињан.

"Азербејџан би требало да призна да конфликт у Нагорно Карабаху нема војно решење. То није почело ни од чега. Дуго времена азербејџанска влада је вршила анти-јерменску пропаганду и дуго времена је претила да, противно свим међународним позивима, планира да питање Нагорно Карабаха реши силом", нагласио је Пашињан.

Нада се да ће Азербејџан сада, када, како је рекао, није успео да спроведе планове свог војног руководства, схватити да конфликт у Нагорно Карабаху нема војно решење.

Представници земаља колективног председништва Минске групе - Француске, Русије и САД - поновили су у уторак апел копредседавајућих свим странама да одмах прекину непријатељства и наставе преговоре како би се пронашло одрживо решење сукоба.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво