Обрачун у Кливленду – увреде, какoфонија и међусобне оптужбе Трампа и Бајдена

Дебата у Кливленду показала је сву дубину подела у америчком друштву пред новембарске председничке изборе. Доналд Трамп и Џозеф Бајден оштро су супротставили ставове о кључним питањима за будућност САД. Бајден оптужио Трампа да долива уље на ватру расних немира у Америци. Трамп узвратио тврдњом да ће демократе, у случају победе, уништити САД.

"Ви сте најгори председник кога је Америка икада имала", рекао је демократски кандидат за председника САД, Џозеф Бајден, ривалу, председнику Доналду Трампу, током прве од три дебате пред новембарске председничке изборе.

Током вероватно најхаотичније председничке дебате у историји, Трамп је узвратио једнако жестоко, подсећајући Американце да је Бајден током процеса доношења кривичних закона 1994. године, припаднике афроамеричке заједнице назвао "суперпредаторима".

Модератору дебате, Крису Воласу са Фокс њуза, било је потребно безмало сат времена да заустави истовремена излагања двојице кандидата, али само накратко, јер су Трамп и Бајден и у наставку пречесто говорили углас.

Кандидат демократа није желео да одговори на ту оптужбу шефа Беле куће, наводећи да "насиље није добар одговор на насиље" и оптужио Трампа да није повукао ниједан позитиван потез после убиства Џорџа Флојда у Минеаполису.

Агресивнији наступ Доналда Трампа аналитичари објашњавају лошим резултатима које су у првим дебатама имали његови претходници у Белој кући, Роналд Реган 1984. године, млађи Џорџ Буш 2004. и Барак Обама 2012. године.

Једнако жестоке оптужбе двојица противкандидата су разменила у делу расправе о расним проблемима у САД, при чему је Трамп напао Бајдена да је зависан од гласова радикалних левичара.

Реакција власти на епидемију коронавируса такође је узбуркала страсти међу кандидатима демократа и републиканаца, а Трамп је на оптужбе да лоше руководи кризом, одговорио да би у случају да су на власти демократе, у САД од ковида 19 умрло два милиона људи.

Од ковида је у САД умрло око 200.000 људи, док је заражено око два милиона.

"Бајден ће уништити ову земљу начином на који планира да се суочи са коронавирусом", рекао је Трамп.

Додатне страсти узбуркала је тврдња Џоа Бајдена, који је дан уочи дебате изнео за Њујорк тајмс да је Трамп платио свега 750 долара федералног пореза на доходак, што је председник САД демантовао наводећи да је у федералну касу уплатио милионе долара.

"Постаће први председник у америчкој историји који ће иза себе оставити мање радних места него што је затекао", рекао је Бајден. "Не може поправити економију док не реши здравствену кризу."

Трамп је оштро узвратио, наводећи пример Њујорка, на чијем су челу демократе. "То је град духова. Плашим се да никада неће успети да се опорави", рекао је Трамп.

Током расправе о реакцији Беле кући на епидемију коронавируса, Бајден је подсетио да је Трамп "позивао присталице да пију варикину", те да ће здравствена криза бити окончана до Ускрса.

Бајден је, током дебате, у неколико наврата назвао Трампа "кловном" и "лажовом", док је Трамп противкандидату упутио серију прилично увредљивих тврдњи на рачун породице.