Трамп и Бајден "очи у очи" у Кливленду

Актуелни председник, републиканац Доналд Трамп и демократски председнички кандидат Џо Бајден суочиће се у првој од три дебате пред изборе 3. новембра.

Дебата ће бити одржана у Кливленду, у савезној држави Охајо, у у три сата ујутру по средњоевропском времену.

Бајден је, према анкетама, у предности седам одсто у односу на Трампа на нивоу САД, али та предност није тако велика у државама које су кључне за избор председника, преноси Глас Америке.

Тиме расту шансе Трампа да поново добије мање гласова грађана, као што је било 2016, али довољно гласова електора да постане председник.

Процењује се да ће дебату у трајању од 90 минута гледати сто милиона Амеирканаца. Само стотину људи гледаће први дуел двојице кандидата уживо, али ће директно бити преношен на телевизији. Модератор ће бити новинар Крис Валас са Фокс њуза.

Валас је рекао да ће постављати питања у оквиру шест тема у сегментима од по 15 минута. Најављена је дискусија о досадашњим резултатима кандидата, о пандемији корона вируса, Трамповој номинацији судије Ејми Кони Берет за Врховни суд, еконономији, легитимитету избора и расним питањима и насиљу у САД.

Вероватно је да ће тема бити и нови извештај Њујорк тајмса о томе да је Трамп 2016. и 2017. платио само 750 долара пореза, упркос богатству које тврди да поседује.

Трамп је извештај оценио као "тотално лажну вест", али је Бајденова кампања пустила спот у којем су приказани учитељица, радник и ватрогасац који плаћају порез вредан хиљаде долара, док Трамп плаћа 750.

Дебате су се на претходним председничким изборима показале као кључне за исход, али питање је да ли ће тако бити и ове године. Анкете показују да је више од 90 одсто бирача одлучило за кога ће гласати и да не намеравају да се предомисле.

У неким државама већ почело гласање

У многим савезним државама већ је почело гласање. Грађани чекају у редовима, а ове године је велики број бирача затражио да гласа поштом због пандемије. 

Трамп, мада без доказа, тврди да ће велики број гласова пристиглих поштом водити до изборне преваре у корист Бајдена. Зато је одбио да се обавеже на мирну транзицију власти ако победи демократски кандидат.

Пред дебату, Трамп је довео у питање Бајденову менталну оштрину и покушао да га дискредитује тврдњом да се дрогира како би побољшао свој јавни наступ у дебати.

Због тога је на Твитеру предложио да обојица уочи или после дебате ураде тест на дрогу, а потом објавио да је Бајден то одбио и упитао се зашто.

Бајденов изборни тим је саопштио да ће он "своје аргументе у дебати изрећи усмено, али ако председник сматра да је најјачи аргумент урин - да ће га и добити".

Арон Кал, дебатни тренер на Универзитету Мичигена и коаутор књиге "Дебатовати Доналда", каже да чак и у случају да је мали број гласача неодлучан, обојица кандидата морају да се покажу у најбољем светлу.

Кал сматра да Бајден, који има 77 година, мора да увери неодлучне бираче да је физички и ментално способан да буде председник, а да ће то најбоље доказати ако свих 90 минута буде узвраћао Трампу истим темпом.

"Бајден мора да нагласи своје искуство, агенду и визију будућности у односу на Трампа", поручио је Кал.

Са друге стране, 74-годишњи Трамп, каже Кал, мора да образложи зашто заслужује реизбор и још четири године у Белој кући. Његова највећа предност, према анкетама, је економија и зато мора да изнесе план за смањење незапослености и економски раст.

Кал сматра да се Трамп ослања на то да ће Бајден начинити неку грешку, али додаје да то није баш "јака дебатна стратегија". С друге стране, он оцењује да Бајден не треба да троши много времена на то да демантује Трампове тврдње, као што је најавио, те тврди да би таква стратегија била погрешна.

Он сматра и да је Трампово преиспитивање Бајденових менталних способности грешка, јер је тиме снизио праг очекивања грађана од Бајдена.

"Председник Трамп, генерално, успешно прави карикатуре од својих политичких противника, али то је много теже урадити када неко стоји на сцени са вама. Боље би прошао да критикује шта су урадили Обама и Бајден и да томе супротстави своје четири године у Белој кући", закључује Кал.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво