Читај ми!

Британија увела санкције Лукашенку, његовом сину и сарадницима

Велика Британија је увела санкције белоруском председнику Александра Лукашенка, његовом сину и шесторици других високих владиних званичника након спорних председничких избора и репресије над демонстрантима у Белорусији.

Британски министар спољних послова Доминик Раб изјавио је да су санкције уведене као део координираног приступа с Канадом, "у тежњи да се подрже демократске вредности и изврши притисак на оне одговорне за репресију", преноси АП.

Мере укључују забрану путовања и замрзавање имовине за осам особа из белоруске владе, укључујући Лукашенка, његовог сина Виктора Лукашенка и Игора Сергенка, шефа председничке администрације. Сличне санкције увела је и Канада.

Британска влада је навела да је Лукашенко, који Белорусијом управља више од 26 година, први лидер који је санкционисан у оквиру новог британског програма санкција за људска права, који је уведен у јулу.

"Данас су Велика Британија и Канада послале јасну поруку увођењем санкција насилном и преварантском режиму Александра Лукашенка. Не прихватамо резултате ових намештених избора", рекао је Раб.

Белорусија уводи санкције званичницима балтичких држава

Белоруско Министарство спољних послова саопштило је да ће увести санкције против око 300 званичника балтичких држава у знак одмазде због увођења забране путовања већем броју белоруских званичника, јавила је Белта.

Министарство ја навело да ће ставити на своју листу око 100 званичника из сваке од балтичких држава - Естоније, Летоније и Литваније, пренео је Ројтерс.

Те земље су 25. септембра увеле забрану путовања за око 100 белоруских званичника, додавши их на списак званичника којима су већ уведене санкције, а на којем се од раније налазе председник Белорусије Александар Лукашенко и још 29 званичника.

На новом списку се налазе припадници интервентне полиције, судије Врховног и Уставног суда и чланови председничке администрације, саопштено је из кабинета председника Литваније.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво