Друга оптужница турских власти за убиство Kашогија

Турски тужиоци спремили су другу оптужницу у вези са убиством саудијског новинара Џамала Kашхогија 2018. године у конзулату у Истанбулу, именујући шест саудијских држављана као оптужене.

Kашоги, критичар саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана, последњи пут је виђен у саудијском конзулату 2. октобра 2018. године, где је отишао по документе за венчање.

Турски званичници верују да је његово тело раскомадано и уклоњено из зграде, а посмртни остаци никада нису пронађени.

Двадесеторици држављана Саудијске Арабије већ се суди у Истанбулу за Kашогијево убиство.

Kако јавља Си-Ен-Ен Турк, оптужница против шест осумњичених, укључујући два радника конзулата, послата је суду како би била комбинована са главним случајем.

Двојица осумњичених суочавају се с казнама доживотног затвора због убиства с предумишљањем, а четворица, који су у Истанбул стигли између 10. и 11. октобра 2018, оптужени су за уништавање, прикривање или неовлашћено мешање у доказе, за шта је предвиђена казна до пет година затвора.

Суд у Саудијској Арабији је почетком септембра ове године донео коначне пресуде за осам особа у случају убијеног новинара.

Суд је петоро оптужених осудио на казне од 20 година затвора у случају убиства, а три особе су кажњене затворском казном у трајању између седам и десет година.