"Тесла", "Волво", “Форд” и "Мерцедес" туже САД због “незаконитих” царина на кинеске делове

Велики произвођачи аутомобила, укључујући компанију за електрична возила "Тесла" Елона Маска, тврде да су намети који су прошле године уведени на кључне компоненте аутомобила били „произвољни и неосновани”. Због тога су поред "Тесле", компаније "Волво", "Форд" и "Мерцедес" поднеле тужбу против америчке администрације.

У тужби која је поднета Суду за међународну трговину у Њујорку наводи се да су царине од 25 одсто које је америчка администрација увела на велики број производа из Кине, укључујући и резервне делове аутомобила "произвољне, хировите и представљају злоупотребу дискреције".

Оптужени је трговински представник САД Роберт Лајтизер, чија је канцеларија прошле године одбила "Теслин" захтев за изузеће од царина на рачунаре и екране увезене из Кине које користи у свом електричном аутомобилу "Модел 3".

Трговински рат Вашингтона и Пекинга почео је 2017. године, а до сада је утицао на преко 500 милијарди долара увоза из Народне Републике Кине.

Упркос споразуму који је склопљен раније ове године, а којим се најављује делимично примрије, таксе од 25 одсто на 250 милијарди долара вредну кинеску робу остају на снази.

Кина је највеће светско тржиште аутомобила и главни покретач раста за многе произвођаче аутомобила - посебно за "Теслу", компанију која намерава да својим електричним возилом утиче на смањење емисије угљендиоксида.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво