Полицајац оптужен за убиство Афроамериканке, тражи се оставка тужиоца

Велика порота гласала је за подизање оптужнице против једног од тројице полицајаца због убиства Афроамериканке Брионе Тејлор пре шест месеци у њеном дому у савезној америчкој држави Kентаки.

Према наводима медија, оптужен је детектив Брет Хениксон. Хениксон је осуђен по три тачке за угрожавење живота с намером првог степена.

Пеостала двојица полицајаца, Џон Метингли и Мајлс Kосгроу, који су учествовали у пуцњави у марту, нису оптужена упркос вишемесечним демонстрацијама, током којих су учесници тражили да се ухапсе сви полицајци који се доводе у везу с овим убиством.

Након што су објављене оптужбе, учесници протеста окупили су се код импровизованог спомен-обележја, постављеном у знак сећања на Тејлорову, у граду Луивилу, и позвали државног тужиоца у Kентакију Данијела Kамерона да поднесе оставку.

Демонстранти окупљени у парку Џеферсон Сквер незадовољни су одлуком суда јер други полицајци нису обухваћени оптужбом, преноси Еј-Би-Си Њуз

Градоначелник Луивила Грег Фишер објавио је да ће од 21 час на снагу ступити полицијски час, који ће трајати 72 сата, али и да ће постојати изузеци за оне који иду на посао или којима је потребна здравствена помоћ.

Он је позвао на организовање мирних протеста, у складу са законом.

Полицајци су пуцали у Тејлорову (26), иначе здравствену радницу, пре шест месеци, након што су провалили у њен стан док су спроводили налог за претрес у оквиру истраге о наркотицима.

Смрт Брионе Тејлор, као и смрт Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо након што му је полицајац клечао на врату у Минеаполису, изазвала је протесте широм САД, током којих су учесници тражили расну правду и да полиција прекине с прекомерном употребом силе.