Водени топови и хапшења након изненадне инаугурације Лукашенка

Полиција је Минску употребила водене топове и почела да хапси демонстранте, који су изашли на улице пошто је Александар Лукашенко положио заклетву за нови мандат, упркос противљењу опозиције.

Хиљаде демонстраната изашло је на улице Минска, након изненадне инаугурације белоруског председника Александра Лукашенка.

Опозиција је позвала на хитну кампању грађанске непослушности након полагања заклетве.

Људи су марширали кроз град са опозиционим заставама, док су возачи аутомобила трубили у знак солидарности, наводи Ројтерс.

Полиција је Минску употребила водене топове и почела да хапси демонстранте.

На једном од транспарената који су учесници протеста носили писало је: "Ако имаш 80 одсто, зашто нас се плашиш?", чиме се алудира на Лукашенкове наводе да је на председничким изборима 9. августа освојио 80 одсто гласова.

Руска агенција Интерфакс објавила је да је неколико особа повређено када су употребљени водени топови, док је агенција РИА новости навела да је више од десет особа задржано у притвору.

Бивши кандидат на председничким изборима Светлана Тихановска оценила је да је данашња инаугурација Лукашенка његов покушај да себе прогласи легитимним и поручила из егзила у Литванији да је она једини лидер кога је изабрао народ

Протести потресају Белорусију од председничких избора прошлог месеца, на којима је, према званичним резултатима, Лукашенко победио, док противници тврде да су резултати гласања намештени.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво