Поруке светских лидера на седници Генералне скупштине УН

Амерички председник Доналд Трамп рекао је на виртуелној седници Генералне скупштине Уједињенх нација да САД испуњавају своју судбину миротворца. Председник Кине Си Ђинпинг истакао је да Пекинг нема намеру да води хладни, нити топли рат ни са једном земљом. Председник Русије Владимир Путин је позвао све државе да покажу политичку вољу, мудрост и далековидост у решавању светских проблема.

"Сједињене Америчке Државе испуњавају своју судбину миротворца, након што су помогле да се постигну споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, као и споразум о нормализацији односа између Израела, Уједињених Арапских Емирата и Бахреина", истакао је председник Доналд Трамп на виртуелној седници Генералне скупштине УН.

Трамп је у говору оценио да светска организација мора да тражи одговорност Кине зато што није успела да спречи ширење коронавируса од којег је преминуло око 200.000 Американаца и скоро милион људи широм света.

Оптужио је Кину да није на време поделила информације о новој заразној болеасти, коју назива "кинеским вирусом".

Пекинг нема намеру да води хладни нити топли рат 

Председник Кине Си Ђинпинг је рекао да ће та земља и даље делити искуства стечена из борбе с новим коронавирусом и медицинске технологије са другим земљама, али и да ће пружити подршку свим земљама којима је помоћ потребна, као и да ће активно учествовати у научном истраживању о пореклу и начинима преноса вируса.

Обећао је да ће Кина приоритетно земљама у развоју понудити вакцине које ће бити пуштене у употребу након клиничких испитивања, пренео је Кинески међународни радио.

Истакао је да Пекинг нема намеру да води хладни, нити топли рат ни са једном земљом и додао да би сва неслагања требало решавати дијалогом и преговорима.

Русија за партнерство у борби против коронавируса

Председник Русије Владимир Путин је истакао да за сада није могуће оценити размере шока због коронавируса и упозорио да ће се глобална економија дуго опорављати, и да ће за то бити потребна нестандардна решења.

Навео је да је Русија отворена за партнерство у борби против коронавируса и предложио одржавање видео-конференција о вакцинама и бесплатно вакцинисање службеника УН, преноси Спутњик.

Путин је рекао да Русије до сада није чула реакцију САД и њихових савезника о предлогу Москве да се уведе мораторијум на распоређивање копнених ракета средњег и кратког домета и позвао све државе да покажу политичку вољу, мудрост и далеководост у решавању светских проблема.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес упозорио је у уводној речи да се свет суочава са "епохалном" зрдавственом кризом, преноси АП.

Указао је и на највећу економску несрећу и губитак радних места од Другог светског рата, опасне претње људким правима и претњу новог хладног рата између САД и Кине.

Бразилски председник Жаир Болсонаро одбацио је критике на рачун своје владе због политике у области заштите животне средине.

Бранио је и начин на који је Бразил, друга земаља на свету најтеже погођена корона вирусом, одговорио на пандемију, наводи Ројтерс.

Ердоган за конференцију свих медитеранских држава

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган предложио је одржавање регионалне конференције свих медитеранских држава, укључујући Турке на северу Кипра, поводим тензија око поморских граница и истраживању угљоводоничних ресурса у том спорном региону.

Рекао је да је примарни циљ Турске да реши несугласице "праведно и на правилан начин", кроз разговоре.

Навео је и да "узалудни" покушаји да Турска буде искључена из планова у источним Медитерану неће успети.