Анкара: Турска и Грчка спремне на разговоре

Турска и Грчка су изразиле спремност да наставе разговоре о истраживањима и демаркацији у источном Медитерану и Егејском мору, саопштила је канцеларија Турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, након разговора са немачком канцеларком Ангелом меркел и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

У саопштењу се наводи да је током разоговора одржанoг путем видео-конференције истакнуто да би "делимичан напредак" који ће обезбедити успостављање дијалога требало да буде подржан реципрочним корацима.

Грчко министарство спољних послова потврдило је данас да су се Атина и Анкара сагласиле да наставе преговоре о поморским границама и најавило да ће преговори, прекинути 2016. године, бити настављени у Истанбулу "у блиској будућности". 

Ердоган је изразио наду да ће самит ЕУ 24. и 25. септембра дати нов подстицај односима Турске и ЕУ, додајући да би томе допринели конкретни кораци ка унапређењу царинске уније, успостављању безвизног режима и миграције између две стране, преноси Ројтерс.

Тензије између Грчке и Труске порасле су након што је Анкара почетком августа послала истраживачки брод Оруч Реис у спорно подручје источног Медитерана богато угљоводоницима.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво