Читај ми!

Руско тужилаштво тражи да саслуша Наваљног у Немачкој

Руско Државно тужилаштво жели да саслуша опозиционара Алексеја Наваљног у Немачкој, где се налази у болници, и сазна детаље његовог путовања у Новосибирск и Томск пре него што је наводно отрован.

Тужилаштво је, заједно са саобраћајном полицијом, упутило одговарајући захтев немачком Министарству правде, јавља РТ.

Истражитељи намеравају да провере верзију да је Наваљни отрован, коју заступају његове присталице, и да директно сазнају како се он осећа, преноси Спутњик.

Запослене у Тужилаштву занима ко је испланирао службено путовање Наваљног и ко му је био пратња од тренутка полетања из Москве до хоспитализације у Омску.

Руско Тужилаштво интересује и због чега је опозиционар мењао хотелске собе док је боравио у Томску.

Поред тога, од немачких експерата тражени су резултати свих анализа и токсиколошког истраживања.

Планирано је да Наваљни буде саслушан у Немачкој, а министарство правде те земље примило је документ и тренутно га проучава.

Наваљном је прослог месеца позлило у Сибиру, након чега је смештен у болницу у Омску, а потом у стању индуковане коме пребачен на лечење у Немачкој.

Берлин тврди да резултати три лабораторије показују да је отрован нервним агенсом нивочоком, што Москва негира. 

Одећу Наваљног запленили истражитељи

Раније данас здравствене власти Омска саопштиле су да су одећу Наваљног, у којој је 20. августа хоспитализован у болници у том руском граду, запленили истражитељи. 

Истражитељи су запленили одећу Наваљног током предистражне инспекције и ми нисмо упознати са њеном судбином, саопштила је прес-служба Здравственог одељења, пренео је Тac.

"Ово је ствар органа за спровођења закона и истраге, а не Министарства здравља или администрације болнице", наводи се у саопштењу.

Наваљни је затражио од руских власти да предају одећу у којој је био када је прошлог месеца пао у кому и оптужио Москву за ускраћивање важног доказа у његовом случају.

Рекао је да му је одузета одећа пре него што је пребачен у Немачку на лечење из Сибира након што му је позлило на домаћем лету, пренео је Ројтерс.

"Пре него што су дозволили да ме одведу у Немачку, они су скинули сву одећу са мене и послали ме потпуно нагог", написао је Наваљни на свом вебсајту.

"С обзиром да је 'новичок' пронађен на мом телу и да је веома вероватна инфекција контактом, моја одећа је врло важан доказ", сматра Наваљни.

Руске власти саопштиле су да јој је потребан већи број доказа да би покренула формалну кривичну истрагу о случају Наваљни.

Уместо истраге, покренуте су предистражне радње које трају 30 дана, а које, према тврдњама Наваљног, служе да се сакрију важни докази.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво