Шефови дипломатија ЕУ без одлуке о санкцијама Белорусији, Кипар ставио вето

Министри спољних послова ЕУ на састанку у Бриселу нису постигли консензус око увођења санкција званичницима у Белорусији.

Како преносе медији, Кипар је ставио вето на покушаје лидера ЕУ да уведу санкције против 40 белоруских званичника, укључујући председника Александра Лукашенка, због изостанка реакције ЕУ на Турску у спору око бушења гаса у источном Медитерану.

"Иако постоји јасна воља за усвајање санкција, потребно једногласје није постигнуто", рекао је новинарима шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ, који је председавао састанку министара спољних послова.

Додао је да се Кипар не противи санкцијама против Белорусије, али тражи примену санкција и против Турске.

У Савету ЕУ оцењују да се ради о "високополитичком питању" које ће лидери ЕУ морати да решавају на састанку планираном за 24. и 25. септембар у Бриселу.

"Учинићу све што могу да се санкције које се односе на Белорусију усвоје на следећем састанку министара спољних послова. То је постала моја лична обавеза, а од тога зависи и кредибилитет ЕУ и заједничке спољне политике ЕУ", каже Борељ.

"Не признајемо легитимност (председника Александра) Лукашенка, нити резултате избора које сматрамо фалсификованим", поручио је Борељ.

Борељ је као председавајући Савета ЕУ нагласио да су, и поред немогућности постизања консензуса око увођења санкција, министри ЕУ солидарни са народном Белорусије у њиховим демократским захтевима и позиву на нове слободне и фер изборе под супервизијом ОЕБС-а.

"Врло смо импресионирани одлучношћу и истрајношћу белоруског народа и поред бруталне репресије невиђене годинама... Подржавамо народ Белорусије да слободно и демократски изабере свог лидера и будућност своје земље", каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је након састанка министара спољних послова земаља чланица поручио да ЕУ нема "скривену агенду" и не жели да се меша у унутрашња питања Белорусије.

"Желимо само да подржимо људе који траже политички систем који ће им омогућити да изберу своју власт. Тражимо национални дијалог како би се решила тренутна криза", закључио је Борељ.

Нагласио је да ЕУ постоје независност и интегритет Белорусије и позвао "све партнере Белорусије да се не мешају", јер је на народу Белорусије да одлучи о својој будућности.

Министри спољних послова ЕУ пред састанак у Бриселу разговарали су са кандидаткињом белоруске опозиције за председника Светлaном Тихановском, која је позвала на "храбри одговор на репресију која је уследила након гласања".

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се