Светски лидери сагласни: Само заједно против изазова

Tоком одржавања посебне седнице УН посвећене 75-годишњици од оснивања те организације, светски лидери сложили су се да је потребна јача сарадња.

Председник Европског савета Шарл Мишел оценио је да изазови будућности нису исти данас као што су били пре 75 година, када су основане Уједињене нације, и да ти изазови траже наше потпуно залагање и борбу за универзалне вредности.

Мишел је, говорећи на седници УН поводом 75 година од оснивања те оргханизације, подсетио да се претходни генерални секретар Kофи Анан залагао за универзалне вредности.

"Пандемија ковида 19 нам је отворила очи да је интегритет сваког људског бића веома важна", рекао је Мишел и поновио да је заједничка борба веома битна у многим стварима, пре свега развоју вакцина и доступности успешног третирања корона вируса.

"Морамо да уважавамо то што немамо сви исту историју, културу, обичаје", нагласио је Мишел.

Kако је рекао, он је и као политичар и као грађанин забринут за будућност планете и да би волео да обезбеди да његова и друга деца која имају слободу и поштовање, свет без дискриминације, као и пристиуп водама и шумама и "шире своја крила".

Представница САД изјавила је да институције постоје да служе људима, као и да су САД поносне што су 75 година служиле УН.

Kако је рекл, та организација је доживела невероватну еволуцију.

"Јасно је да УН су основане да чувају мир и сачувају свет од рата", рекла је предствница сад и истакла да је Америка била највећи донатор УН свих 75 година, али и да је време да се истакну сви успеси, али и слабости Светске организације.

Си: УН мора да покаже већи баланс

Kинески председник Си Ђинпинг изјавио је да је пандемија коронавируса велики изазов за човечанство, а због нове реалности свет мора да размислимо какве УН жели за свет у ери после ковида 19.

Kако је рекао, сви морамо заједно да радимо како би осигурали безбедност, што је императив.

"УН би морале да буду балансираније и да рефлектују интересе већине земаља у свету. Односи морају да буду засновани на правилима и институцијама, а УН морају да се залажу за сарадњу. Морамода направимо велику породицу хармоније и сарадње", рекао је Си.

Говорећи о оснивању УН пре 75 година, он је рекао да је тада забележен напредак у људском друштву и промене на светском пејзажу.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да су се бројни градитељи мира обавезали на различитим нивоима да раде у служби УН.

Kако је рекао, постоји посвећеност и потреба да се суочимо са реалношћу.

"Морамо одмах и сада да реагујемо, морамо да сарађујемо", поручио је Макрон.

Генерални секретар УН Антоноио Гутерес изјавио је да само блискијом и ефикаснијом сарадњом могу да се реше бројни изазови са којима се свет суочава.

Антонио Гутерес је на отварању седнице, поводом 75. годишњице УН рекао да су од оснивања УН ескалирале геополитичке тензије и да је нуклеарно наоружање постало велика опасност.

Како је рекао, последња дешавања, а посебно пандемија коронавируса, показали су сву рањивост света, због чега земље морају да се уједине да решавају заједно проблеме.

"Међународна сарадња је кључна за суочавање с реалношћу. Солидарност је још потребнија", рекао је Гутерес.

Говорећи о оснивању УН, Гутерес је казао да је требало да се догоде два светска рата и однесу милионе жртава да би се светски лидери договорили о сарадњи и владавини права, што је донело резултате.

"Никада није прошло више година без конфликта великих сила што је велико достигнуће и које морамо да очувамо. Пред нама су и многи изазови попут климатских промена, растуће глади широм света, али и растуће мржње", закључио је Гутерес.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво