Попис у Кини – како пописати више од милијарду становника током пандемије

Кина се припрема за попис становништва. У условима епидемије коронавируса у Кини ће 1. новембра започети попис око 1,3 милијарде становника које ће забележити седам милиона пописивача.

Кинеска агенција Синхуа преноси да ће становништво пописивати око седам милиона пописивача који ће бележити имена, бројеве личних докумената, пол, брачни статус, али и податке о образовању и занимању Кинеза.

Осим традиционалних начина пописа, грађани ће бити подстакнути да користе и мобилне телефоне и друге уређаје како би пријавили личне и породичне податке, пренела је Синхуа.

Попис се у Кини спроводи сваких десет година. Последњи попис становништва, 2010. године, открио је да се број становника повећао, а тада су пописом први пут били обухваћени и странци.

Пре десет година у попису је учествовало 600.000 страних држављана, а највише њих је било из Јужне Кореје, САД и Јапана.

Пре десет година забележен мањи број деце 

Попис становништва би требало да обезбеди кључне податке за стварање националне политике, информације која постаје све важнија јер је због "политике једног детета" на попису 2010. године забележено 6,2 одсто млађих од 14 година у односу на претходни попис, пренео је Си-Ен-Ен.

Кина је 2015. године почела да повлачи "политику једног детета", према којој брачним паровима није било дозвољено да имају више од једног детета, због чега је мањи број деце постао приметан.

Прошле године је забележен најмањи број новорођених од формирања НР Кине 1949. године. Више од 250 милиона Кинеза је старије од 60 година, што је више од 18 одсто популације.

Предвиђа се да ће 2050. године старији од 60 година у Кини чинити трећину становништва, односно 480 милиона људи.

Овогодишњи попис могао би да покаже и смањење броја становника, први пут у последњих неколико деценија, па би Индија ускоро могла да преузме од Кине место најнасељеније државе на свету.

Епидемија коронавируса такође изазива забринутост у Кини, због тога што ће се неколико милиона пописивача кретати по целој земљи. Међутим, број заражених у Кини је последњих недеља је низак и бележе се само заражени који долазе из иностранства.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво