Читај ми!

Нова епидемија у Кини, више од 3.000 људи заражено бруцелозом

Више од 3.000 људи на северозападу Кине позитивно је на високо заразну бактеријску болест бруцелозу пошто је процурео загађени издувни гас у фармацеутској компанији која производи вакцине за животиње.

Здравствени званичници у граду Ланџоу, у коме живи око 2,9 милиона људи, рекли су да је 3.245 позитивно на бруцелозу, коју често изазива контакт са домаћим животињама попут крава, коза и свиња.

Национална здравствена комисија у Ланџоу саопштила је да је до сада тестирано 21.847 особа, а да нико није преминуо од последица ове болести, преноси Индипендент.

Како је навела, до епидемије је дошло због "загађеног издувног гаса" из фабрике у Ланџоу која производи вакцине за животиње.

Бруцелоза, позната и као малтешка или средоземна грозница, може да изазове симптоме као што су главобоља, бол у мишићима, грозница и замор, додаје Си-Ен-Ен.

Иако симптоми могу да нестану, неки могу да постану хронични и никад се не повуку, као што су артритис или отицање одређених органа, наводи Центар за контролу и превенцију болести САД.

Епидемију изазвало цурење гаса 

Како додаје, пренос с човека на човека је веома редак.

Људи се махом заразе преко инфициране хране или тако што удахну бактерију, што се чини да је случај у Ланџоу.

Према наводима градске здравствене комисије, епидемија је потекла због цурења у фабрици до којег је дошло у периоду од краја јула до краја августа 2019. године.

Како тврди Си-Ен-Ен, фабрика је, док је производила вакцине против бруцелозе за животиње, користила средства за дезинфекцију којима је истекао рок, што значи да нису све бактерије искорењене из отпадног гаса.

Тај контаминирани отпадни гас је формирао аеросоле, који су садржавали бактерију и процурео у ваздух, а ветар га је разнео до Ветеринарског истраживачког института Ланџоу, где је избила епидемија.

До краја децембра, најмање 181 особа у инситуту била је заражена бруцелозом, преноси Синхуа.