Смрт једне од најутицајнијих жена у САД увод у нови сукоб демократа и републиканаца

Рут Бејдер Гинсбург, судија Врховног суда и једна од најутицајнијих жена у САД, преминула је после тешке болести, чиме је отворена позорница за још један сукоб републиканаца и демократа, овај пут око избора њеног наследника.

Рут Бејдер Гинсбург била је друга жена изабрана да служи у Врховном суду у историји Сједињених Америчких Држава и једна од кључних личности у борби за права жена.

Преминула је у свом дому у Вашингтону у 87. години од рака панкреаса, саопштио је Врховни суд САД.

Од 2006. године, када је у пензију отишла Сандра Деј Оконор, до избора Соње Сотомајор три године касније, Рут Гинсбург је била једина жена у Врховном суду САД.

Често је говорила како су јој те године, од како је остала једина жена у Врховном суду, биле најтеже у животу.

Председник Доналд Трамп је, поводом смрти Рут Гинсберг, рекао да је Америка изгубила "титана правних наука" и особу "бриљантног ума".

"Њена мишљења и одлуке које су се односиле на права жена инспирација су свим Американцима и генерацијама правника", навео је Трамп.

Смрт Рут Гинсберг поставила је сценографију за нови сукоб демократа и републиканаца, који су одмах по објављивању вести о најавили да ће упражњено место у Врховном суду бити убрзо попуњено.

"Сенат ће гласати о кандидату председника Трампа", најавио је вођа већине у Сенату Мич Меконел.

Демократе, међутим, сматрају да избор наследника Рут Бејдер Гинсбург треба одложити до следеће године, како би о упражњеном месту одлуку донео победник председничких избора.

Уколико би Трампов кандидат добио подршку Сената, крхка већина конзервативаца у Врховном суду, која је до смрти Рут Гинсберг била пет на према четири, била би знатно ојачана, а самим тим и утицај конзервативаца на следећу генерацију Американаца.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи