Жустра дебата у УН о стању људских права у Белорусији

Док Белорусија ојачава границе с Пољском, Литванијом и Украјином, у Женеви је на захтев Немачке одржана хитна седница Савета за људска права. Усвојена је резолуција Европске уније о покретању тешњег надзора Уједињених нација над наводним кршењем људских права у Белорусији.

Упркос противљењу Русије, Белорусије, Венецуеле и Kине, у седишту Уједињених нација у Женеви одржана је жустра дебата о стању људских права у Белорусији након прошломесечних председничких избора.

У резолуцији коју је предложила Немачка захтева се брз одговор тог тела, уз оцену да белоруска полиција и затворски органи ухапшене демонстранте подвргавају мучењу и нечовечном поступању.

специјални известилац УН за Белорусију Ане Марин каже да се не сме дозволити још једну гвоздену завесу на европском континенту.

"Затварање граница прекинуће међународну пажњу. Људска права нису унутрашње питање неке земље, већ су од интереса за међународну заједницу",нагласила је Маринова.

Учесницима заседања се, путем видео-линка, из егзила у Литванији обратила и главна кандидаткиња опозиције на председничким изборима.

"Тражимо хитан прекид насиља над мирним грађанима, ослобађање политичких затвореника, слободне и поштене изборе. Захтевамо такође да се специјалном известиоцу Уједињених нација за људска права омогући улазак у Белорусију", поручила је Светлана Тихановска.

На излагање представнице опозиције, оштро је реаговао амбасдор Белорусије.

"Неприхватљиво је да се Савет Уједињених нација за људска права користи у оцењивању изборног процеса у било којој земљи. Хиљаде људи је притворено јер су кршили закон- користили су каменице, штапове, молотовљеве коктеле против снага реда", нагласио је Јуриј Амбразевич.

Лукашенко: Неће проћи сценарио из Венецуеле

У Белорусији се, у овом тренутку, решава судбина Европе, каже Александар Лукашенко и упозорава да се у његовој земљи никада неће догодити блицкриг за преузимање власти.

"Принуђени смо да затворимо границу са запада, пре свега са Литванијом и Пољском и ојачамо границу с братском Украјином, каже Лукашенко.

Према речима Лулашенка, Белорусија је у фази снажног политичког, финансијског и дипломатског притиска споља.

"Суседне земље одбијају да признају резултате наших избора и, према венецуеланском сценарију, пронашле су 'гваидицу' (по Хуану Гваиду) и прогласиле је за председника", додаје Лукашенко.

Власти Пољске и Литваније затечене су најавом Минска. Тврде да границе с Белорусијом за сада функционишу нормално.

"Добијамо информације да није обустављен транспорт робе преко границе, тако да нам није јасно шта се дешава. Морамо сачекати, али је то свакако очајнички потез", сматра шеф литванске дипломатије Линас Линкевичијус.

Одмеравање снага наставља се и на војном терену. Док се код Бреста у Белорусији одржавају заједничке руско-белоруске вежбе Словенско братство 2020., америчка војска и њени западни савезници одржавају војне вежбе у Украјини и Грузији.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи