Читај ми!

Фон дер Лајен: Западни Балкан је део Европе, а не станица на "Путу свиле"

Поверење је основа сваког јаког партнерства, а Европа ће увек бити спремна да изгради јака партнерства са најближим суседима, почев од Западног Балкана, каже председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Фон дер Лајен је поручила да будућност целог региона лежи у ЕУ и да деле исту историју и исту судбину.

Истакла је да је Западни Балкан део Европе, а не станица на "Путу свиле".

У свом говору пред Европским парламентом оценила је да је историјска одлука ЕУ да се отворе приступни преговори са још две земље из региона.

Фон дер Лајен најављује да ће Kомисија ускоро представити и економски пакет за опоравак Западног Балкана, који ће се фокусирати на регионалне инвестиционе иницијативе.

До краја месеца први извештај о владавини права у ЕУ

Председница Европске комисије каже да ће Kомсија до краја месеца усвојити први годишњи извешатај о владавини права који ће покрити ситуацију у свих 27 земаља чланица.

"Kршења владавине права неће бити толерисана", поручила је Фон дер Лајен.

Председница Евроспке комисије је у говору о "Стању ЕУ" нагласила да Европска комисија придаје највишу важност владавини права, а да ће овај нови годишњи извешатај бити "почетна тачака која би осигурала да нема назадовања у овој области."

"Морамо да осигурамо да новац из нашег буџета и пакета за оборавак буде заштићен од било које врсте преваре, корупције или конфликта интереса. О томе се не сме преговарати", закључила је Фон дер Лајен.

Пандемија није готова, опоравак шанса за бољу будућност

У говору о "Стању ЕУ" фон дер Лајен је поручила да пандемија ковида 19 "још није готова", а да се опоравак ЕУ налази тек у почетним фазама.

"Пандемија је показала крхкост планете и променила начин наше комуникације и понашања. Ово је тренутак да Европа поведе путем од фрагилности ка новој виталности", каже фон дер Лајен.

Председница Европске комисије је нагласила да је ЕУ одлучила да у наредном перидоу не ради само на опоравку од пандемије већ на изградњи боље будућности.

Фокус Уније у наредних годину дана, према њеним речима, биће на солидарност у заштити живота, обнови економије и јачању стабилности.

"Након економског пада од 12 процената из другог кватала ове године, следи нам покретање економије. Неигурност и даље траје и зато ово није време за повлачење подршке", каже фон дер Лајен.

Нагласила је важност финасијске подршке коју ЕУ издваја за заштиту радника и радних места како би се избегла масовна незапосленост као једна од последица пандемије.

"Да би заштитили раднике и компаније од социјалних шокова Европска комисија заложила за минималну плату која би требало да се договори међу земљам чланицама", најавила је фон дер Лајен.

Истакла је да нема бољег начина за одржавање стабилности у Европи од јачања економске и монетарне уније.

Истовремено, председница Kомисије подсећа и на важност борбе против климатских промена и дигитализацију, укључујући развој 5Г и 6Г мреже, за будућност ЕУ.

"Морамо да променимо начин на који поступамо према приорди, како трошимо и производимо храну, енергетику", упозорила је фон дер Лајен.

Kада је реч о спољној политици ЕУ, фон дер Лајен је позвала на мултилатерализам и сарадњу у свету како у облсти здравстве, тако и трговине и безбедности.

"Лидерство ЕУ не значи ''ЕУ на првом месту'', већ да је ЕУ та која се прва одазове када је потребна помоћ", нагласила је председница Kомисије.

Позвала је на бржу рекацију ЕУ када је реч о глобалним питањима и позвала на промену галасња у ЕУ која би, када је реч о људским правима и санкцијама, требало да се изјашањава квалификованом већином уместо досадашњег ситема консензуса.

Током свог говора о Стању ЕУ Урсула фон дер Лајен је позвала и на "ревитализацију" партнерстава са САД и Великом Британијом, али и упозорила на изазове односа са Kином, Русијом и Турском.

 

 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво