Изабрана нова Влада Јапана, наставак Абеовог курса

У Токију је оформљена нова јапанска влада на челу са премијером Јошихидеом Сугом. До инаугурације новог кабинета дошло је због оставке Шинза Абеа.

У престоници Јапана Токију на ванредној седници оба дома парламента гласањем посланика за премијера изабран седамдесетједногодишњи функционер Либерално-демократске партије (ЛДП) Јошихиде Суга.

Суга је постављен за 99. по реду председника Владе Јапана пошто је освојио 314 гласова посланика Доњег и 142 гласа посланика Горњег дома, оставивши далеко иза себе лидера опозиционе Уставне демократске партије Јукија Едана.

Седамдесетједногодишњи Суга раније ове недеље убедљиво је победио на унутарпартијским изборима владајуће Либерално-демократске партије.

Пошто његова странка и њен коалициони партнер Kомејто имају убедљиву већину у оба дома парламента, а лидер партије која ужива највеће поверење грађана традиционално истовремено обавља и функцију премијера, данашње гласање у практично је било одлучено и пре него што је почело.

Након избора премијера, званично је формиран нови кабинет владе, у који је ушло пет политичара који до сада нису никад обављали министарске функције. Осам министара из претходног састава владе је остало на својим дужностима, док су три добила нове ресоре.

У владу су ступила и четири функционера који иако нису били део претходне владе, али од раније имају искуство у управљању министарствима.

Међу виђенијим министрима претходне владе који су задржали фотељу су бивши премијер Таро Асо (79), који остаје на функцији министра финансија и потпредседника владе, и нови-стари министар иностраних послова Тошимицу Мотеги.

Абеова политичка линија

Премијер Суга најавио је да ће приоритети његове нове владе бити административне реформе и проблем ниског наталитета.

У протеклих скоро осам година, као шеф кабинета и гласноговорник владе Јапана, Јошихиде Суга био је десна рука сада већ бившег премијера Шинза Абеа. Суга је у више наврата и сам изјавио да ће наставити да спроводи и промовише економске реформе за које се залагао Абе.

Зато се очекује да ће се он умногоме држати курса дугогодишњег премијера Абеа, који се недавно повукао због здравствених разлога.

То практично значи да ће данас оформљена влада наставити стимулативну фискалну и финансијску политику, те даље вршити реформе у области рада, као што су веће укључивање жена и пензионера на тржиште рада, или увоз стране радне снаге за потребе пољопривреде, грађевинарства и медицинских услуга.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво