Сукоб Немачке и Русије на заседању Савета безбедности УН – ко скрива истину о случају "Наваљни"

Русија се сукобила са Немачком и пет њених западних савезника на месечном заседању Савета безбедности Уједињених нација у вези са тровањем опозиционог активисте Алексеја Наваљног.

Представник Москве тражио је доказе да је новичок употребљен против критичара Кремља, док је амбасадор Немачке саопштио да су налази предати међународној Агенцији за хемијско оружје, преноси агенција АП.

Сукоб између Русије и Немачке догодио се на месечном заседању Савета безбедности Уједињених нација, на којем су учествовали и амбасадори Сједињених Држава, Белгије, Велике Британије, Естоније и Француске, који су изразили забринутост због тврдњи Берлина да је руски опозициони лидер Алексеј Наваљни жртва напада хемијским оружјем.

Амбасадор Велике Британије Џонатан Ален је рекао да је сличан нервни отров употребљен на југу Енглеске 2018. године против руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке.

Истакао је да Велика Британија подржава открића Берлина о тровању Наваљног и позвала је Русију да спроведе свеобухватну и транспарентну истрагу у вези са овим случајем и да подржи Конвенцију о хемијском оружју.

Заменик америчког амбасадора при УН осудио је тровање Наваљног и позвао Русију да доведе пред лице правде особе одговорне за овај инцидент.

Ко одбија да се утврди истина и кога се она тиче  

Руски амбасадор при УН Васиљ Небензја је Савету безбедности саопштио да је Русија страна која је највише заинтересована да открије шта се догодило Наваљном и да Москва жели да Немачка подели доказе до којих је дошла.

Рекао је да руски доктори који су спасили његов живот нису открили присуство отрова.

Немачки министар одбране је навео да су докази о тровању предати Организацији за забрану хемијског оружја у Хагу, која се стара о имплементацији Конвенције о хемијском оружју.

Амбасадор Немачке при УН Кристоф Хојсген је отпужио Русију да покушава да скрене пажњу са инцидента.

Истакао је да то није питање које се тиче Немачке и Русије, већ "питање међународне забринутости" у вези са употребом хемијског оружја.

Руски амбасадор је одговорио да ово питање јесте питање односа између Немачке и Русије, а не међународно питање.

Напоменуо је да ће, уколико не пружи на увид податке о случају у вези са Наваљним, Москва сматрати да Немачка одбија да се утврди истина у истрази.

Такав потез сматраће се провокацијом против Русије, која ће дефинитивно нарушити руско-немачке односе и међународне односе у целини, рекао је Небензја.