Мајкрософт: Руски, ирански и кинески хакери покушавају да утичу на изборе у САД

Групе из Русије, Кине и Ирана покушале су да хакују људе и организације који су повезани са предстојећим америчким председничким изборима, саопштио је Мајкрософт.

Компанија "Мајкрософт" у објави на свом сајту тврди да су стране групе појачале напоре да утичу на исход новембарских председничих избора.

Према наводима "Мајкрософта", иста руска хакерска група за коју су, како се истиче, амерички тужиоци утврдили да је првенствено одговорна за нападе на председничку кампању Демократске странке 2016. године недавно је циљала националне и државне чиниоце у САД и консултанте који раде за републиканце и демократе.

Наглашава се да су се "тактике Руса развиле од 2016. године и укључују вероватно аутоматизоване нападе 'грубе силе'".

У извештају се наводи да је руска група циљала више од 200 организација, а многе су, каже Мајкрсофт, "директно или индиректно повезане са предстојећим америчким изборима, као и политичке организације у Европи".

Амерички Ај-Ти гигант није прецизирао број организација које су биле на мети из Кине и Ирана.

Тврди се да је на мети кинеских хакера била кампања кандидата демократа Џоа Бајдена и најмање једне особе која је раније била у администрацији актуелног председника Доналда Трампа.

"Циљ Кинеза и Иранаца – налози службеника Трампове администрације"

"Мајкрософт" напомиње да су маја и јуна ове године "ирански хакери су покушали да се пријаве на налоге службеника Трампове администрације и особља Трампове кампање".

"Оно што смо видели у складу је са претходним обрасцима напада који не циљају само кандидате и особље у кампањи већ и оне са којима се саветују о кључним питањима", наводи се на сајту "Мајкрософта".

Си-Ен-Ен пише да Мајкрософт има тимове који прате софистициране хакерске групе, а објављени извештај, како се оцењује, пружа "најдубљи увид у то како хакери циљају овогодишње изборе".

Америчка телевизијска мрежа тврди да су се већ су се појавили неки докази о наводним напорима Москве, укључујући прошлонедељну најаву "Фејсбука" да је "трол група" која је била део руског покушаја да се умеша у америчке председничке изборе 2016. поново покушава да утиче на ставове Американаца.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи