Џонсонов "План Б" супротан међународном праву

Пред посланике британског парламента стављен је нацрт Закона о унутрашњем тржишту, који би могао да доведе до прекида преговора Лондона и Брисела о постбрегзитовској слободној трговини.

Уколико буде усвојен, тај закон би учинио ништавним Ирски протокол, који је део споразума о изласку Уједињеног Краљевства из Европске уније.

Кршење међународног права

Британски секретар за Северну Ирску Брендон Луис је, одговарајући на лавину посланичких питања, признао да би усвајање закона представљало кршење међународног права.

Он међутим инсистира на формулацији "спорадичног и ограниченог кршења међународног права" до којег би, према његовим речима, дошло само уколико би пропали преговори између Брисела и Лондона чија осма рунда управо тече у британској престоници.

Бивша премијерка Тереза Меј инсистира да је реч о замени теза и да је управо овај потез владе оно што може да подрије поверење у Велику Британију као међународног преговарача, не само у овим, већ и у свим будућим међународним преговорима.

Са њом се слаже и знатан број посланика владајућих конзервативаца.

Оставке у врху државне службе

Због спорног нацрта закона оставку је поднео и челни човек одељења за правне послове британске владе сер Џонатан Џонс.

Ту оставку, шесту у највишим ешалонима државних службеника ове године, потврдила је и канцеларија државног правобраниоца одбивши било какав додатни коментар.

Сер Џонс сматра да је британска влада најновијим законским предлогом отишла предалеко и прекршила међународно право.

Он је у децембру прошле године добио титулу сера, што је највише британско одликовање, управо због саветодавне улоге приликом израде споразума о изласку земље из Европске уније.

Ово није први пут да Борис Џонсон показује потпуну бескрупулозност према свима који се нађу на његовом политичком путу.

Прошле године су због противљења Брегзиту из странке избачена 23 посланика. 

Ове године отишло је шест шефова одељења владе.

Таква булдожерска тактика до сада је премијеру ишла на руку, али кршење међународног права у земљи, која себе сматра бастионом заштите владавине права, наилази на жесток отпор у свим стратумима државне управе.

Отвореност ирске границе

Према постојећем договору Лондона и Брисела, Северна Ирска остаје у царинској унији са Европском унијом све до окончања преговора о будужим трговинским односима Уједињеног Краљевства и Европске уније.

Две стране управо преговарају о детаљима будуће процедуре царињења и наметима на све врсте робе.

Најновији нацрт закона шаље Бриселу сигнал да влада отворено спрема "План Б" за случај да никакав споразум о слободној трговини не буде постигнут до 15. октобра и две стране буду наставиле да тргују по правилима Светске трговинске организације.

Но, то није само снажно негативни сигнал за европске преговараче, предвођене Мишелом Барнијеом.

Отвореност границе на Ирском острву један је од постулата мировног споразума између униониста и републиканаца, којим је на Велики петак 1997. године окончан вишедеценијски оружани сукоб протестаната и римокатолика у том делу Уједињеног Краљевства.

Стављање баријера на границу аутоматски би поништио целокупни мировни споразум.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара