САД укидају Кипру санкције на војну опрему

САД ће Кипру укинути 33-годишње санкције на војну опрему и продубити безбедносну сарадњу са Никозијом, најавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

Мајк Помпео је на Твитеру написао да ће САД Кипру укинути санкције на војну опрему током наредне фискалне године, пренела је агенција Ројтерс.

Председник Кипра Никос Анастасијадес је након телефонског разговора са Помпеом на Твитеру написао да поздравља овај потез америчких власти.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је рекао да ова одлука "занемарује једнакост и баланс" на острву и да Анкара очекује да она поново буде размотрена.

Упозорио је да ће Турска, уколико то не буде случај, "предузети неопходне реципрочне кораке у складу са својом правном и историјском обавезом да гарантује безбедност турском народу на Кипру".

Анкара и Атина су саопштиле да су спремне да проблем реше путем дијалога, али обе стране такође инсистирају и на заштити својих права.

Ова одлука донета је усред растућих тензија у области источног Медитерана између Грчке и Турске око права на потенцијалне изворе налазишта нафте и гаса.

Вашингтон је Кипру увео рестрикције на војну опрему 1987. године, како би подстакао уједињење и ограничио трку у наоружању на острву, подељеном између грчке и турске заједнице.

Кипар је 1974. године подељен после инвазије Турске, а више покушаја примирја између две стране окочано је без успеха. 

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи