Сања ли Америка још сан Мартина Лутера Кинга

Хиљаде људи окупило се на маршу у Вашингтону како би осудило расизам и полицијску бруталности на годишњицу марша из 1963. године, када је лидер борбе за грађанска права Мартин Лутер Кинг одржао свој историјски говор "Имам сан...".

У том често цитираном говору, Кинг је замислио време у коме његова деца "једног дана живе у свету у коме им неће судити по боји коже, већ по карактеру".

На том маршу 1963. био је и Џон Левис, који је данас говорио о важност гласања на изборима у новембру, као и о вези између активизма за црначка грађанска права, права инвалида и права припадника ЛГБТ заједнице, против насиља и оружја.

Ово лето обележили су расни немири и стотине демонстрација широм САД, изазвани смрћу Џорџа Флојда, ненаоружаног Афроамериканца, на чијем врату је полицајац држао колено скоро девет минута, све док га није угушио.

Раније ове недеље избили су протести у Висконсину, након што су полицајци више пута у леђа упуцали другог Афроамериканца, Џејкоба Блејка. Блејк је преживео пуцњаву, али је парализован.

Активиста из Висконсина Френк Најти који је пешачио 24 дана и прешао 750 километара до Вашингтона поручио је окупљенима да је ту да његови "унуци не би марширали за исте ствари".

"Они мисле да су ово преговори али ја сам дошао да тражим промене", рекао је Најти. 

"Тражимо оно што нам је ускраћено - расну правду" 

Џамал Будик, 23-годишњи студент историје из Балтимора рекао је да је важно да изабрани представници грађана схвате да се оно што се десило Флојду и Блејку не сме догађати.

"Ми само желимо оно што нам је дуго ускраћено - расну правду", поручио је Будик.

Данашњи протести су названи "Марш посвећености: скините колено са врата" а учесници су се након говора упутили у шетњу до спомен-обележја Мартину Лутеру Кингу који се налази недалеко од Линколн меморијалног парка у Вашингтону.

Овај марш долази у јеку епидемије коронавируса у САД током које је већ умрло 180.000 Американаца међу којима велики број чине управо Афроамериканци који су због страха од губитка посла и сиромаштва подложнији ризику од заразе.

Организатори су због коронавируса предузели превентивне мере уз дистрибуцију маски и бесплатно тестирање на ковид-19. У једном тренутку, присутни су позвани да устану с испруженим рукама како би се уверили да је међу њима довољна дистанца.

Поред марша уживо уприличена је и виртуална комеморација предвођена велечасним Вилијамом Барбером који је истакнути активисте за грађанска права и копредседавајући кампање за сиромашне.

Крило Покрета за црне животе, мрежа активиста и организација Афроамериканаца, заказала је и "Црну националну конвенцију" као пандам националним конвенцијама Демократске и Републиканске странке.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво