"Тик-ток" најављује тужбу против Трампа

Кинески "Тик-ток" је саопштио да планира да подигне тужбу због извршног наређења америчког председника Доналда Трампа која забрањује трансакције између популарне видео-апликације и њене кинеске родитељске компаније "Бајт денс".

"Тик-ток" је у саопштењу навео да је покушао да разговара са администрацијом председника Трампа током скоро годину дана, али да ови покушаји нису уродили плодом.

"Како би осигурали поштовање владавине закона и да се наша компанија и корисници третирају поштено, немамо другог избора него да извршну наредбу покушамо да оспоримо путем правног система", изјавио је портпарол "Тик-тока", а преноси Ројтерс.

Трамп је 14. августа издао извршно наређење којем је компанији "Бајт денс" дато 90 дана да обустави рад "Тик-тока" у Сједињеним Државама.

"Бајт денс" је остварио прогрес у разговорима са потенцијалним купцима, укључујући "Мајкрософт" и "Оракл", док су у процес надметања могли да се укључе и неки амерички инвеститори ове компаније.

Амерички званичници се плаше да би информације о корисницима "Тик-ток" могао да проследи кинеској влади, а из Беле куће нико није одмах био доступан за коментар поводом најновнијег саопштења из ове компаније.