Лекари: Нема трагова тровања код Наваљног, реч је о метаболичком поремећају

Главни лекар болнице у Омску Александар Мураховски демантовао је наводе да је у организму руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног наводно пронађена супстанца опасна и по његов живот и по околину, наводећи да су за сада све анализе негативне.

"Ја се у свом раду водим званичним документима. Ти званични документи који су стигли из наше хемијско-токсиколошке лабораторије, тај спектар супстанци које је апарат већ проверио, сви показују негативне резултате", рекао је Мураховски новинарима и додао да не може да каже на које супстанце су рађене анализе, преноси портал Спутњик.

Мухаровски је рекао да је Наваљном дијагностикована метаболичка болест изазвана ниским нивоом шећера у крви.

Додао је да су трагови индустријске хемијске супстанце пронађени на одећи и прстима руског опозицинара. 

Мураховски је навео да је Наваљни и даље без свести и да је прикључен на респиратор, као и да пребацивање пацијента није могуће чак ни уколико одговорност за то преузме породица Наваљног, због тога што је његово здравствено стање нестабилно. 

Заменик главног лекара у болници Анатолиј Каљниченко такође је потврдио да отров није пронађен у организму Наваљног приликом тестирања и да доктори сматрају да он није отрован.

"У његовом систему нису пронађени трагови отрова", рекао је он и додао и да лекари неће делити са медијима дијагнозу када је успоставе, већ ће о томе обавестити његову супругу и брата.

Раније данас директор Фонда за борбу против корупције, чији је Наваљни оснивач, Иван Жданов рекао је, позивајући се на саобраћајну полицију, да су у организму Наваљног пронашли опасну супстанцу, која не представља опасност само за њега него и за његову околину.

Французи и Немци нуде помоћ, ЕУ и УН забринуте

О стању Наваљног разговарали су француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, који су издразили забринутост због онога што се догодило.

"Јасно је да смо спремни да пружимо сву неопходну помоћ Наваљном и њему блиским људима када је реч о здравственој нези, азилу и заштити. Надам се да он може бити спасен", рекао је Макрон на јучерашњој заједничкој конференцији за штампу са Меркеловом.

Меркелова је рекла да је Немачка спремна да омогући лечење Наваљном у некој од својих болница, али да од његових сарадника још није добила такав захтев.

Разговарали су и председник Европског савета Шарл Мишел и руски председник Владимир Путин, али телефоном, изјавио је неименовани високопозиционирани званичник ЕУ.

Према његовим речима, Мишел је Путину пренео да је забринут за стање Наваљног.

Због стања Наваљног брине се и канцеларија УН за људска права, која истиче да он мора добити сву потребну медицинску негу.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво