Белоруска опозиција спремна на контакте и сарадњу са Русијом

Белоруски опозициони Координациони савет спреман је за контакте са Русијом и не разматра могућност да угрози односе између две земље, изјавио је члан бироа тог савета Павел Латушко.

Павел Латушко је истакао да у програму опозиције није уништавање односа са Русијом.

"Апсолутно смо спремни за контакте. Спремни смо да изнесемо свој став. Често нас оптужују да имамо програм чији је циљ да се униште односи са Русијом, што је потпуна бесмислица. Не постоји такав програм", рекао је Латушко.

Нагласио је да Координациони савет не планира да мења постојеће односе са Русијом, преноси агенција Тас.

"Не разматрамо никакве спољнополитичке изгледе наше земље, радимо са оним што имамо данас – веома пријатељски и дубоки односи са Руском Федерацијом", навео је Латушко.

Сарадња и са Европском унијом 

Павел Латушко је истакао да Белорусија жели да сарађује и са Европском унијом.

"Белорусија је историјски део европске цивилизације. Заинтересовани смо да имамо добре односе са ЕУ. Заинтересовани смо да градимо снажан и стабилан мост између истока и запада", рекао је Латушко.

Додао је да савет гледа на изјаву руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о изборима у Белорусији као на позив на дијалог.

"Узели смо у обзир изјаве које су дале ЕУ и Русија. Руски министар спољних послова рекао је да избори нису савршено прошли", указао је Латушко.

Оценио је да је Русија на тај начин позвала на дијалог.

"Нудили смо дијалог много пута, спремни смо да га сада покренемо", поручио је Латушко истичући да Белорусија мора да сама реши своје проблеме.

Додао је да не планира да напусти Белорусију упркос претњама које добија.

Лавров се нада да ће Белорусија решити своје проблеме 

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је 18. августа рекао у једном интервјуу да избори у Белорусији нису били савршени, нагласивши да то признаје и руководство те земље.

Шеф руске дипломатије рекао је да ситуација у Белорусији не би требало да се користи да се угрози дијалог између владе и јавности и изразио наду да ће Белорусија успети да реши проблеме с којима се суочава.

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори у којима је, према званичним подацима, победу однео Лукашенко.

Након проглашења резултата избора, у Минску и другим градовима Белорусије избили су масовни протести, у којима је дошло до сукоба између демонстраната и полиције.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, више од 6.000 демонстраната ухапшено је на протестима.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи