Лукашенко: Понављање избора је смрт за Белорусију као државу

Понављање избора значило би смрт Белорусије као државе, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко на скупу подршке његовој политици у Минску. У главном граду Белорусије одржан је и митинг опозиције, која га сматра највећим у историји земље.

Председник Белорусије Александар Лукашенко придружио се данас својим присталицама на скупу испред седишта владе у Минску.

Лукашенко је рекао да неће дозволити предају Белорусије ни по цену сопственог живота.

"Заједно са вама, упркос свим потешкоћама и невољама, изградили смо дивну земљу. Коме сте ви одлучили да је предате ? Уколико било ко покуша да преда ову земљу супротставићу се томе, макар и мртав", рекао је Лукашенко.

Указујући да руководство НАТО-а тражи нове изборе, председник Белорусије је рекао да би испуњење те жеље била смрт државе. 

У знак захвалности, Лукашенко је клекао пред својим присталицама који су се окупили на тргу Независности.

"Хвала вам. Први пут у свом животи сам на коленима, пред вама. Ви сте то заслужили", закључио је Лукашенко.

Са скупа подршке председнику Белорусије упућен је апел да нација буде јединствена како би се спречила подела у друштву.

"Као нација ми смо одабрали, али неко настоји да нам украде победу. Спољне силе распирују неразумевање и покушавају да униште оно што је створено радом наших очева. Нећемо никоме дозволити да нам украде будућност земље", наводи се у саопштењу и констатује да протести воде ка подели друштва, преноси Тас.

Полиција је саопштила да је на митингу подршке белоруском председнику било око 65.000 људи и да је одржан без инцидената.

"Опозиција је поткупљена. То су криминалци који нападају нашу полицију. Где су родитељи те деце која излазе на улице?", сматра један Лукашенков симпатизер.

Поруке опозиције: Хоћемо промене 

На улицама Минска после контраминтинга, одржан је Национални марш слободе, у организацији опозиције, која га сматра највећим у историји Белорусије.

Седми дан од председничких избора противници актуелне власти имају исти захтев – да Лукашенко оде после 26 година на власти.

"Хоћемо промене, хоћемо да у овој земљи људски живот вреди. Садашњи режим само погоршава ситуацију", рекао је један присталица опозиције. 

Протести у Белорусији су почели након објављивања резултата председничких избора на којима је победио Александар Лукашенко са више од 80 одсто гласова.

Опозиција их није признала, док је лидерка опозиције Светлана Тихановска напустила земљу и отишла у Литванију.

Прва три дана демонстрације су биле насилне, полиција је користила сузавац, водене топове, шок-бомбе и гумене метке за њихово растеривање.

Према подацима Министарства полиције Белорусије, у нередима од 9. до 13. августа повређен је 121 полицајац, док је покренуто 90 кривичних поступака. Једна особа је погинула. Ухапшено је скоро 7.000 демонстраната, али је велики број њих касније пуштен.

Разговор Путина и Лукашенка

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко поново су данас разговарали телефоном о ситуацији у Белорусији и протестима после председничких избора и потврдили спремност да заједнички одговоре на спољне претње, јавља Белта.

Како је саопштила прес-служба председника Белорусије, они су поново потврдили да ће "у случају погоршања ситуације услед спољних претњи реаговати заједнички на основу споразума о савезништву две земље".

Кремљ је саопштио да су двојица лидера размотрили ситуацију у Белорусији након избора, између осталог и притиске који на њу долазе споља. 

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво