Камала Харис није прва Афроамериканка предложена за потпредседника САД, већ ова жена

Вест да је демократски кандидат за председника САД Џо Бајден одабрао Камалу Харис за потпредседницу одјекнула је планетом. Најпре због навода да је она "прва Афроамериканка предложена за ту позицију", што су цитирали медији широм света. То, међутим, није истина.

Прва жена у историји САД која је предложена за потпредседника је Шарлота Бас, и то пре више од пола века.

Шарлота Бас била је политичка активисткиња и новинарка, прва Афроамериканка која је била власница неког листа. Реч је о листу Калифорнија игл.

Она је била кандидат за потпредсеника док је у трци за председника био Винсент Хејлинен испред Прогресивне партије 1952. године.

"Ово је историјски тренутак за политички живот у Америци. Историјски за мене, моје људе, за све жене. Први пут у историји нације, једна политичка партија изабрала је црну жену за другу највишу функцију у земљи", рекла је својевремено Шарлота Бас током обраћања маси на конвенцији у Чикагу.

Шарлота Бас је своју каријеру започела у Републиканцској партији, као врло конзервативна, али је касније прешла у Демократску партију, коју такође напушта због пропасти залагања за права Афроамериканаца и жена.

Након тога прелази у Прогресивну странку.

Басова и Хејлинен на изборима 1952. године освојили су 140.000, а те године победио је Двајт Ајзенхауер. 

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи