Бејрут после експлозије – сузавац на антивладиним протестима

Либанске безбедносне снаге испалиле су сузавац на антивладине демонстранте у Бејруту, који су се окупили након стравичне експлозије, у којој је страдало најмање 145 особа.

Либански државни медији пренели су да је неколико особа повређено током протеста, чији учесници су се окупили у близини зграде парламента.

Демонстранти су запалили мање пожаре и камењем су гађали припаднике безбедносних снага, наводи новинска агенција ННА, а преноси Гардијан.

Протести су одржани након што је либанска амбасадорка у Јордану саопштила је у четвртак да подноси оставку, наводећи да "потпуни немар" власти те земље указује на потребу за променом лидерства.

У телевизијском обраћању, које је преносила либанска МТВ, амбасадорка је рекла да не може више да толерише неспособност владе.

То је друга оставка једног либанског званичника од експлозије.

Посланик Марван Хамадех поднео је у среду оставку због експлозије, за коју власти кажу да је изазвао пожар, до којег је довело 2.750 тона амонијум-нитрата, који је непажљиво чуван у складишту у луци Бејрута.

Трећи дан националне жалости 

Према најновијим подацима, у експлозији у Бејруту погинуло је 145 особа, а више од пет хиљада људи је повређено. У земљи је трећи дан националне жалости, а од јуче је на снази двонедељно ванредно стање.

Међународна заједница најављује конференцију како би се помогло угроженом Либану али и у реформи владе, коју критикују да је одговорна за катастрофу у Бејруту.

У Бејруту је ухапшено 18 запослених у луци где је годинама било ускладиштено скоро три хиљаде тона експлозивног материјала.

Војни тужилац је нагласио да су власти одговорне за једну од највећих катастрофа, јер се нису обазирале на упозорења царинских званичника на опасност због лошег обезбеђења складиштене робе.

Незадовољни грађани и синоћ су се окупљали испред парламента захтевајући оставку председника.

Војска и волонтери ангажовани су у рашчишћавању рушевина, више десетина људи се води као нестало, а процењује се да је око 300.000 становника остало без домова.

Критике и помоћ из света 

Критике на рачун либанске владе стижу и од међународне заједнице. Први који је посетио Бејрут од страних званичника, француски председник Емануел Макрон, затражио је спровођење реформи, борбу против корупције и транспарентан банкарски систем.

"Овде сам да искажем солидарност и пријатељство француског народа са народом Либана. Разумем вашу љутњу. Нисам дошао да подржим режим и његову политику, већ да вам помогнем, да донесем лекове, храну и материјал за обнову вашег града. Гарантујем вам да помоћ неће отићи у корумпиране руке", поручио је Макрон.

Хуманитарна помоћ стиже из целог света, Русија отвара пољску болницу за повређене у експлозији. Гувернер Бејрута каже да би укупна материјална штета могла бити и до 15 милијарди долара. 

Француска ће организовати међународну конференцију за помоћ Либану, а кључну улогу ће преузети Светска банка и УН са пакетом финансијске помоћи.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи