Макрон у Бејруту: Нећемо вас напустити

Француски председник Емануел Маkрон стигао је у Либан како би уверио Либанце да ће француска помоћ тој земљи, услед огромне експлозије која је пoтресла главни град, имати стварни утицај на терену.

Макрон је рекао да се Либан суочава са "политичком, моралном, економском и финансијском кризом" која захтева хитне реформе и да ће ангажовати политичке власти у "дијалогу истина" око експлозије у Бејруту и вишеструким кризама са којима се земља суочава.

Нагласио је да је Француска вољна да пружи логистичку помоћ у истрази о узроцима експлозије и да ће организовати "у наредних неколико дана подршку на француском и европском нивоу".

Француска је вољна да координира између међународних донатора и хуманитарних организација након експлозије 2.750 тона амонијум нитрата која је уништила поједине делове главног града. Рекао је да би се акције могле предузети за неколико сати, чекајући даље информације "од људи на терену и власти".

"Либанци су они којима је потребна помоћ", рекао је Макрон сугеришући да директна финансијска помоћ Либану - једној од најкорумпиранијих земаља на свету - није одмах видљива на рачунима.

"Нећемо вас напустити", рекао је Макрон обраћајући се Либанцима нагласивши неколико пута "братску солидарност" Француске са Либанцима.

Поред сусрета са либанским председником и премијером, Макрон је наговестио да ће се састати са групама цивилног друштва како би саслушао њихове идеје за решење криза у земљи и куда мисле да би им требала бити усмерена страна подршка.

"За председника је важно да покаже да је Француска тамо - то је његова улога - и да он верује у Либан", саопштено је из Јелисејске палате.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се