Како дефинисати мирне протесте? Комитет УН за људска права има јасан одговор

Људи имају право да мирно демонстрирају и владе би требало да поштују међународно право и да им то дозволе, закључили су стручњаци УН за људска права. Комитет за људска птава УН проширио је то право и на дигитално окружење.

Развој настаје у време протеста широм света у знак подршке покрету Црни животи су битни и појашњава како "мирна окупљања"  морају да разумеју 173 земље које су ратификовале Међународни споразум о грађанским и политичким правима.

Члан одбора Кристоф Хејнс рекао је да је "основно људско право" да се људи окупљају како би прославили или упутили притужбе, "у јавним и приватним просторима, на отвореном, у затвореном простору и на интернету".

"Свако, укључујући децу, стране држављане, жене, раднике мигранте, азиланте и избеглице, може да остварује право на мирно окупљање", додао је Хејнс.

"Генерализоване референце" нису довољне

У савету Комитета за људска права УН се такође примећује да владе не могу забранити протесте тако што ће "генерализовати референце на јавни ред или јавну безбедност или неодређени ризик од потенцијалног насиља".

Поред тога, владе "не могу да блокирају интернет мреже или затворе било коју веб страницу због своје улоге у организовању или позивању на мирно окупљање", наводи Комитет.

Такође је наглашено право новинара и посматрача људских права да прате и документују било које скупове, укључујући и насилне и незаконите.

Специјални известилац УН-а за права на слободу мирног окупљања и удруживања поздравио је ново тумачење да се право на мирно окупљање проширује и на "дигиталне активности".

"Ово је истински значајна потврда да се заштита права на мирно окупљање проширује и на учешће на даљину, укључујући мрежне скупове", рекао је Клемент Вол, реагујући на документ који је објавио Комитет за људска права УН.

Заштита људских права у дигиталном добу 

То је посебно важно током пандемије ковид 19, када се толико мирних окупљања преселило на мреже.

Усредсређујући се на пресек дигиталних технологија и право на мирно окупљање јасно је дат оквир за заштиту овог основног права у дигиталном добу, рекао је Вол.

"Чврсто решава расправу о томе да ли се право на мирно окупљање проширује на мрежне активности, каже да владе не би требало да блокирају или ометају интернетско повезивање у вези са мирним скуповима", наводи Вол. 

Правни савет Комитета за људска права УН чини 18 стручњака који прати како земље спроводе Међународни споразум о грађанским и политичким правима.

Тумачење Комитета биће важне смернице за судије на националним и регионалним судовима широм света, јер су сада део онога што је познато као "меки закон".

Општи коментар панела напомиње да демонстранти имају право да носе маске или капуљаче како би прекрили лице и да владе не би требало да прикупљају личне податке како би малтретирали или застрашивали учеснике.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво