Економска криза у САД иста или гора него 1929.

Сједињене Америчке Државе су током другог квартала ове године забележиле пад бруто домаћег производа (БДП) од 9,5 одсто, саопштило је америчко министарство трговине.

Америчка економија је током пролећа забележила најбржи пад изазван затварањем привреде широм земље и задржавањем грађана САД код куће због пандемије коронавируса, преноси Њујорк тајмс.

Бруто домаћи производ (БДП), којим се мери производња добара и услуга, у САД је пао за 9,5 одсто у другом кварталу ове године, а на годишњем нивоу, што је стандардни начин приказивања економских података, БДП је пао на 32,9 одсто.

Овакав колапс је без преседана у својој брзини и озбиљности. Једино са чиме може да се пореди јесте Велика криза из 1929. године и демобилизација након Другог светског рата.

За разлику од претходних рецесија, последња је резултат свесно донетих одлука да се суспендује економска активност како би се успорило ширење коронавируса. Конгрес је убацио билионе долара у економију како би одржао домаћинства и привреду, ограничио штету на дужи рок и омогућио брз опоравак.

План је функционисао у почетку. Међутим, последњих недеља, број случајева заразе је порастао у већем делу земље. Подаци из јавних и приватних извора показују повлачење економске активности.

"У другом свету оштар пад активности би био само добар и неопходан због тога што смо се суочили са вирусом", рекла је Хедер Буши, председница Вашингтонског центра за једнаки раст и додала да се на основу података из јула зна да ово није био краткотрајан пад.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи