Четворица највећих пред Конгресом, историјско испитивање трајало више од пет сати

Лидери четири највеће америчке технолошке компаније - "Фејсбуков" Марк Закерберг, "Амазонов" Џеф Безос, "Алфабетов" Сундар Пичаи и "Еплов" Тим Кук – сведочили су пред Конгресом.

Шефови технолошких гиганата одговарали су на питања конгресмена путем видео-линка, а главна тема испитавања било је да ли су њихове компаније постале предоминантне на тржишту.

Гардијан преноси да је испитивање, које се у медијима широм света оцењује као "историјско", трајало више од пет сати, а законодавци су изнели "милионе" страница доказа прикупљених током година антитрустовских истрага ових компанија.

Током саслушања изнели су информације сакупљене из унутрашњих докумената и разговора са анонимним изворима из ових великих компанија.

Бројни медији о овом догађају извештавали су сатима из часа у час, а након саслушања британски Гардијан пренео је најважније цртице са саслушања.

Како преноси Гардијан, Закерберг је најжешће критикован због куповине "Инстаграма" од стране његове компаније "Фејсбук".

"Епл" је трпео осуде због "Еп стора" (продавнице апликација) и због тога што блокира конкуренте да га користи.

Најинтензивнија критика на рачун "Гугла" дошла је због његове рекламне политике и поступања са конкурентима, док је за власника "Амазона" највећи број питања био и начину третирања трећих брендова на веб страници.

Саслушање је затворено речима демократског конгресмена Дејвида Сисилајна који је рекао да предлаже законодавне акције за компаније које су учествовале у испитивању.

"Ове компаније, какве данас постоје, имају монопол. Неке је потребно разбити, сви морају бити правилно регулисани и сматрани одговорним", рекао је Сисилајн.

"Амазон", "Фејсбук" и "Гугл" заједно држе 62 одсто оглашавања на интернету у САД и чине пет милијарди америчке економије.

Светски медији пишу да се вероватно ради о "највише моћи и богатства" икада окупљеног на истом месту у исто време, пренела је Хина.