Операција Леџенд – Трамп шаље федералне агенте у више градова

Амерички председник Доналд Трамп најавио је да ће послати федералне снаге у више градова широм земље како би се смањила стопа криминала и насиља. Градоначелници Чикага и Њујорка дочекали Трампову иницијативу "на нож".

Доналд Трамп је конференцији за новинаре рекао да ће Министарство правде одмах послати савезне агенте у Чикаго и Албукерки, пренела је телевизијска мрежа Кеј-Ес-Би-Вај, калифорнијска испостава Ен-Би-Си њуза.

Додао је да ће агенти бити послати и у друге градове, али је именовао само највеће градове Илиноиса и Новог Мексика.

Навео је да је држава обезбедила фонд од 61.000.000 долара локалним самоуправама као део операције "Леџенд".

"Нећемо полицији ускраћивати средства, ми ћемо ангажовати још сјајних полицајаца", поручио је Трамп.

Државни тужилац Вилијам Бар 8. јула је покренуо операцију пославши федералне агенте у Канзас Сити, где је стопа криминала чак 40 одсто виша него прошле године. Само ове године регистровано је 100 убистава.

Операција је добила име по убијеном четворогодишњаку, Леџенду Талиферому који је страдао од метка док је спавао у свом кревету у Канзас Ситију.

Како истиче Кеј-Ес-Би-Вај, породица убијеног дечака присуствовала је Трамповој конференцији.

Бар је поручио да се на Операцији "Леџенд" радило дуже од годину дана, како би се саставила јединица за борбу против криминала у великим америчким градовима.

Према његовим речима, реч је о "класичним борцима против криминала", додавши да се неће бавити заштитом федералне имовине.

Са друге стране, градоначелница Чикага Лори Лајтфут већ је наговестила да неће сарађивати са агентима, док је њен њујоршки колега Бил де Блазио најавио тужбу како би агенте спречио да делују у "Великој јабуци".