Патриотизам Американаца на рекордно ниском нивоу, мање од половине “изузетно поносно“

Четвртог јула, усред пандемије коронавируса и протеста “Црни животи су важни“ широм САД, амерички патриотизам је пао на најнижу тачку у готово 20 година. Према најновијем истраживању Галупа, мање од половине Американаца је "изузетно поносно" на то што су Американци.

Понос у САД је на најнижем нивоу откад је агенција Галуп први пут спровела такво истраживање 2001. године.

Анкета показује да је 70 процената одраслих у Америци поносно што су Американци, али "само 45 посто је рекло да су изузетно поносни", преноси Си-Би-Ес.

Иако већина Американаца и даље говори да је поносна на то што су Американци, ово је друга година заредом како је проценат оних који се сматрају "изузетно поносним" пао испод већинског нивоа.

Резултати су се држали релативно стабилним годинама - између 81 и 92 процента, пре него што су у 2017. години нагло опали на 75 посто током прве године мандата председника Доналда Трампа.

Галуп наводи да је понос демократски опредељених Американаца на далеко нижем нивоу од републикански настројених држављана САД.

Само 22 процента демократа сматра се изузетно поносним што су Американц, што представља смањење од 10 процената у односу на 2019. и половину онога што је било пре него што је Трамп изабран. Међутим, 76 процената републиканаца и 41 посто оних који се нису политички изјашњавали каже да су изузетно поносни.

На то што су Американци поносно је 48 мушкараца, а 43 одсто жена.

Американци с највише патриотског поноса су старији од 65 година, њих 63 посто, док се само 33 процента људи старих између 18 и 29 година изјаснило да се осећају умерено поносно што су Американци.

У погледу осам аспеката америчке владе о којима Галуп испитује, Американци су највише поносни на научна достигнућа, затим војску, културу и уметност, економију, спортска достигнућа и разноликост у погледу етничке и расне припадности и религије.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи