У Турској почело суђење осумњиченима за убиство Кашогија

У Турској је почело суђење у одсуству групи од 20 држављана Саудијске Арабије осумњиченим за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, преноси Си-Ен-Ен.

Међу оптуженима су и двојица бивших помоћника моћног саудијског престолонаследника принца Мухамеда бин Салмана, јавља Си-Ен-Ен.

Турски тужиоци оптужују бившег заменика шефа саудијске обавештајне службе Ахмеда ел Асирија и саветника за медије краљевског суда Сауда ел Катанија да су руководили операцијом и давали инструкције.

Осталих 18 су оптужени да су угушили Кашогија, чији посмртни остаци нису пронађени. Турски званичници кажу да је његово тело раскомадано и уклоњено на непознато место.

Убијени новинар, који је имао пребивалиште у Америци, ушао је у конзулат како би добио папире за своје предстојеће венчање.

Саудијске власти су у почетку негирале било какву укљученост у случај, али су га касније назвале "одметничком операцијом".

Ченгиз: Судски поступак емотивно исцрпљујући

Кашогијева вереница Хатиџе Ченгиз присуствује суђењу заједно са специјалном извештитељком Уједињених нација за вансудска погубљења, Ањес Каламард која је директно повезала престолонаследника са убиством, преноси АФП.

Ченгизова је новинарима окупљеним испред суднице рекла да је поступак за њу био и емотивно и духовни исцрпљујући.

Изразила је поверење у турски правосудни систем.

"Наставићемо да тражимо правду у Турској, као и свуда где можемо", поручила је Ченгизова, преноси Си-Ен-Ен.

Ањес Каламард наводи да је суђење уа убиство Џемала Кашогија измештено јер суђење у Саудијској Арабији нема кредибилитет и легитимитет.

"Овде смо први пут подигли оптужницу и имамо велики број оних који су учествовали у злочину", додала је Каламардова.

У децембру је суд у Саудијској Арабији осудио пет особа на смрт и три на затворске казне због убиства Кашогија, али је суђење било тајно и нису објављена имена оптужених.