Путин би на челу Русије могао да остане до 83. године, какви су му планови

Резултат седмодневног гласања на референдуму о уставним променама показао је да готово 78 одсто гласача подржава реформе. Реч је о тријумфу председника Владимира Путина, коме су грађани поклонили велико поверење, саопштио је Кремљ. По истеку садашњег мандата 2024. године, моћи ће још два пута у изборни ринг.

Одзив гласача премашио је 64 одсто, а подршка Владимиру Путину највећа је у протеклој деценији. Председник који је на челу Русије већ 20 година, са једном премијерском паузом, могао би на власти да остане до своје 83.

Иако још није одлучио о политичкој будућности, Путин је захвалан народу на поверењу.

"Уставне промене обезбедиће редефинисање нашег политичког система, социјалне гаранције, суверенитет, територијални интегритет и све оне историјске, духовне и моралне вредности које генерације држе на окупу", оцењује руски председник.

Разуме и оне који су гласали против. Каже да је истина да имају доста нерешених проблема и да многи још живе тешко.

"Зато влада мора да ради ефектније. Већина Руса ипак верује да можемо боље", наглашава Путин.

У међувремену, од 1. јануара биће повећана пореска стопа на лични доходак онима који зарађују више од пет милиона рубаља, око 73.000 долара годишње. То ће буџету донети 60 милијарди рубаља за лечење тешко оболеле деце, куповину медицинске опреме и високотехнолошки развој.

"Путин мора да бира. Ако Русија настави као раније, ни за десет година неће бити међу првих пет економија по БДП-у. Сада смо на 11. позицији, а можемо да паднемо на 15. или још ниже", оцењује лидер Комунистичке партије Генадиј Зјуганов.

Критичари уставних промена протестовали су у Москви и Санкт Петербургу због наводног лажирања излазности и изборних резултата. Оставка председника, кажу, била би једини прихватљив амандман.

Против уставних промена је више од 21 одсто бирача.

"Наш председник је већ одслужио неколико мандата и стварно не желим да влада до краја мог живота, пошто то ради од мог рођења", сматра један анкетирани грађанин Москве.

Мишљења су подељена, па један анкетирани грађанин сматра да је ово први корак, јер се, како каже, у земљи већ дешавају озбиљне друштвене промене у корист грађана, радничке класе, породице, безбедности.

Пета кандидатура Владимира Путина 2024. још је неизвесна. За сада је, након Стаљина, најдуговечнији лидер у модерној историји Русије.