Пад "недодирљивих" у Великој Британији, ухапшено више од 700 људи, заплењене тоне дроге

Британска агенција за борбу против тешког и организованог криминала (НЦА) саопштава да је у сарадњи са другом европским полицијама, успела је да пробије кодиране баријере и продре у тајни комуникациони систем Енкрочат, који користе трговци дрогом и оружјем.

То је довело до хапшења чак 746 особе, међу којима су значајна имена европског подземља, као и заплене више од две тоне наркотика, неколико десетина комада оружја и око 54 милиона фунти готовог новца. 

Саму истрагу покренуле су и предводиле француска и холандска полиција у сарадњи са британском агенцијом за борбу против организованог криминала и Европолом.

Операција је трајала преко три месеца.

Прва дама Метрополитен полиције Кресида Дик описала ју је као "промену правила игре", нагласивши да су само њени подређени ухапсили 171 особу и запленили 13,3 милиона фунти у готовини.

"Ово је само почетак. Вршићемо упаде у мреже организованог криминала у недељама, месецима, а можда и годинама пред нама", истиче дејм Кресида Дик.

Тајне Енкрочата

Оборена апликација Енкрочат имала је преко 60 хиљада претплатника. Сваки шести је био из Велике Британије.

Систем ради на за то посебно прилагођеним Андроид „паметним телефонима" и функционише на два паралелна нивоа.

Уколико се притисне једно дугме на телефону, он приказује нормалне Андроид апликације. Но, то је само маска.

Уколико се, притиском на друго дугме, активира Енкрочат, он омогућава потпуно безбедну и шифровану комуникацију између криминалних група.

Систем укључује и "код за панику", који омогућава да, у случају хапшења, криминалац може да полицији да четвороцифрени код за приступ његовом мобилном телефону.

Но, уместо да омогући приступ, та шифра заправо потпуно уклања сваки траг постојања комуникација преко Енкрочата.

Систем укључује и шифроване безбедне поруке, које се саме потпуно и без трага уклањају после времена, које одреди корисник.

Британска агенција за борну против организованог криминала истиче да је Енкрочат коришћен широм света за дистрибуцију тешких наркотика, као и продају аутоматског и полуаутоматског оружја, пушака, пиштоља и граната.

Преко ове мреже су уговарани напади на ривалске криминалне групе, операције прања новца, као и утеривање дугова.

Претње смрћу, које су полиције дешифровале, укључују и нападе киселином и ампутацију екстремитета.

Упад у овај тајни систем извршен је у марту, а прве податке европске полиције почеле су да добијају 1. априла.

Британска агенција за борбу против организованог криминала истиче да јој је пандемија вируса ковид-19 ишла на руку, јер је већина праћених лица била код куће у тренутку рација.

Ова агенција верује да је продрла у средње ешалоне организованог криминала, али и да је успела да ухапси и неколико значајних личности са самог врха пирамиде подземља.