ЕK представила нацрт преговарачких оквира за Албанију и Северну Македонију

Европска комисија представила је Савету ЕУ нацрт преговарачких оквира за Албанију и Северну Македонију који обухватају смернице и принципе за будуће преговоре о проширењу.

Kомесар за проширење Оливер Вархељи каже је да је у питању још један важан корак на путу Албаније и Северне Македоније ка ЕУ.

"Наши предлози засновани су на ревидираној методологији проширења коју смо представили у фебруару, како би процес приступања учинили кредибилнијим, динамичнијим, предвидљивијим и уз јаче политичко управљање", наводи Вархељи.

Kомесар за проширење очекује да разговори са земљама чланицама о преговарачким оквирима за Албанију и Северну Македонију почну што пре и нада се скором одржавању првих међувладиних конференције са двема земљама.

"Њихова будућност је у Европској унији и уверен сам да ће наставити да испуњавају реформе на европском путу, као што су чиниле и до сада", истакао је Вархељи.

Немачка као председавајућа Саветом ЕУ каже да ће учити "што је могуће" да би се до краја године направили позитивни помаци за Тирану и Скопље.

Високи немачки званичник у Бриселу је изјавио да не може да обећа да ће до одржавања првих међувладних конфренција са Албанијом и Северном Македонијом доћи током немачког председвања.

Званични Берлин указује на важност коју ће наставак реформи и јачања владавине права имати на сваки следећи корак на путу евроинтеграција земља Западног Балкана.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи