Повишена радијација на северу Европе, узрок непознат

На северу Европе забележен је благо повећан ниво радијације који не представља опасност по околину и здравље људи, а узрок ове појаве још није познат, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију.

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси је у јучерашњем саопштењу навео да је ниво радијације у северној Европи веома низак и да не представља ризик по здравље људи и животну средину, преноси АП.

Агенција је јуче од европских држава затражила да пруже релевантне информације у вези с овом појавом, а 29 земаља је пријавило да се на њиховој територији није догодило ништа што би могло да буде узрок повећања нивоа радијације на северу континента.

Слични налази дошли су од још неколико држава ван Европе, док се Русија не налази на листи земаља које су поднеле извештај ИАЕА у вези са овом ситуацијом.

Национални институт за јавно здравље и животну средину у Холандији је у петак саопштио да би повећање нивоа радијације у северној Европи могло да буде проузроковано оштећењем горивног елемента у нуклеарној електрани у Русији.

Међутим, надлежни органи у Русији су истакли да у две нуклеарне електране које се налазе на северозападу земље нису примећени никакви проблеми.

"Ми имамо апсолутно напредан систем надзора нивоа зрачења и нема никаквих упозорења на хитне случајеве", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.

Гроси је изјавио да очекује да ће се још земаља одазвати позиву ИАЕА и доставити релевантне информације, као и да ће агенција наставити да обавештава јавност у вези с даљим развојем ситуације.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво